A Zene Világnapja a Zengő Óvodában

A Zene Világnapja a Zengő Óvodában

 

Intézményünk falai között hosszú időre visszatekintve mindig is kimondottan nagy szerepet tulajdonítottak az óvodapedagógusok a művészeti nevelés jelentőségének, lévén, hogy ez óvodánk fő nevelési profilja. Az elsőleges szerep ezen belül is a zenei nevelésre helyeződik az év valamennyi nevelési napján, kiemelkedően igaz ez minden év október havának első napjára.

Évről évre színes programokkal, változatos zenei készségfejlesztő feladatokkal készülünk erre az alkalomra a hozzánk járó gyermekeknek, valamint a városi intézményekből érkező 5-7 éves gyerekek számára egyaránt, mellyel igyekszünk közelebb hozni hozzájuk a népzenei kulturkincsek által hordozott értékeket, ősi toposzokat és motívumokat, melyek segítenek megértetni a felnövekvő generációval az őket körülvevő szűkebb és kiterjedtebb értelemben vett szociokulturális társadalmi csoportmechanikák sajátságos metodikáját.

Jelen nevelési évben a fennálló koronavírus járványhelyzet okánál fogva társintézményeinkből nem érkeztek gyerekek, így a program csoportonként került megszervezésre, mely keretében az óvodapedagógusok saját növendékeik képességeire és érdeklődésére alapozva válogattak össze változatos tradicionális és modern feladatokat, melyekkel az ismeretközvetítés mellett kiemelt szerepet tulajdonítottunk a zene megszerettetésének is egyaránt.

A Zene-bona csoporttal október első napján ellátogattunk városunk egyetlen hangszereket forgalmazó üzletébe, ahol a két tulajdonos jóvoltából lehetőségünk teremtődött arra, hogy a gyerekek autentikus környezetben, közvetlen tapasztalatszerzés formájában gyűjthessenek új ismereteket a zenével, zenéléssel kapcsolatosan. Az ismeretszerzési folyamat részeként a gyerekek a hangszerek vizuális megjelenése mellett, azok akusztikus hangzásával kapcsolatban is tapasztalatokkal gazdagodhattak, hiszen a két zenész minden hangszert igyekezett „életre kelteni”, azok megszólaltatása által. A gyerekek számára mégis az egyes hangszerek általuk történő megszólaltatása hordozta magában a legnagyobb élményt, melyet hosszasan végeztek a szakmai útmutatás követése által szerzett tapasztalatok adaptív alkalmazásának segítségével.

Óvodánkban szintén hagyomány, hogy évente ellátogat hozzánk egy jászberényi születésű citera művész, aki lenyűgöző hangszergyűjteményét bemutatva kápráztatja el a gyerekeket, illetőleg azok megszólaltatása által a zene bűvkörébe vonja őket. A hangszeres bemutató interaktív formában a gyerekek bevonásával valósult meg, mely lehetőséget teremtett számukra, hogy míg közelebbről megismerkedhessenek ezekkel az eszközökkel. A művészúr rendkívüli elhivatottsága, valamint zenei iránti tisztelete és alázata szembetűnően megjelent, érződött, hogy mennyire szereti a zenét, már csak abból is, ahogyan arról beszélt, mely egy egészen másfajta pozitív, szeretetteljes és elfogadó légkört vont az épület falai közé, ami jó hatást gyakorolt a gyerekek figyelmére, valamint kellően motiválttá tette őket a vele történő együttműködésre is.

 

Pap Sándor

A Zene-bona csoport óvodapedagógusa