Őszi kirándulás Katalinpuszta – Szendehelyre

Zöld óvodaként fontos szerepet tölt be az intézmény életében a természethez való pozitív kapcsolat kialakítása, a természeti értékek megismerése, a természetvédelem.

Idén októberben a Vác mellett található Katalinpusztára látogattunk el a Zengő Óvoda középsős és nagycsoportos korú gyermekeivel. A Börzsöny és a Cserhát kapujánál található Katalinpuszta Kirándulóközpontban csupa izgalmas dologgal lehet találkozni, ami egy felejthetetlen túrához kell!

 

A Gyadai tanösvény a Naszály hegység északi lábánál, a Lósi-patak mentén fekvő erdőknél és réteknél található. A túránk hossza körülbelül 5 km volt, melynek bejárása nyugodt, kényelmes tempóban 2,5-3 órát vett igénybe. A tanösvényen számos természeti kincset találtunk: madárodúkat, különféle gombákat, a réteken a fokozottan védett őszi vagy homoki kikericset. Változatos terepeken haladtunk a túránk során: erdőben, mezőn és a Lósi-patak pallósorán. Ez utóbbi nagy koncentrációt igényelt az óvodásainktól és az egyensúlyozási képességeiket is próbára tették. Voltak, akiknek segíteni kellett, fogni kellett a kezüket a pallón való haladáskor. A bátrabbakat, ügyesebbeket, akik már önállóan is biztonságosan közlekedtek, előre engedtük. Nagyon büszkék voltunk rájuk, hogy ezen a nehéz akadályon végigmentek.

 

A pallósoron való átkelés után egy kicsit megnyújtóztunk az Óriások Pihenőjénél. Ekkor végre előkerülhetett mindenki táskájából a sok nassolnivaló, amit magukkal hoztak. Miután ettünk-ittunk, kicsit pihent mindenki, újra útnak indultunk, vissza a Kirándulóközpont felé.

A visszafelé tartó úton mindenkinek jó kedve volt, énekeltünk, mondókáztunk, a gyerekek is önfeledten beszélgettek társaikkal. A túra közben alaposan szemügyre vettük a körülöttünk lévő természet kincseit, szépségeit.

A kirándulás végeztével, a Gyadai tanösvény jelkép állatának, Hangya Daninak a kisvonatával utazhattak a gyerekek. Egy felnőtt kísért 8-10 gyermeket a Hangya-vasúton, mely még egy alagútba is berobogott. A Kirándulóközpont elején található tó körül is tettünk egy rövid kis sétát. Majd a túránk végeztével a szuper erdei játszótéren töltöttük a nap további részét, ahol néhány állatot is meg tudtak tekinteni a gyerekek, valamint egy állandó interaktív kiállítást is megtekinthettek az iskolába készülő gyerekek.