Idősek világnapjáról való megemlékezés

Idősek világnapjáról való megemlékezés a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézményben

 

Az óvodánkban kiemelt figyelmet fordítunk mások elfogadására, tiszteletére. Az idősek iránti tiszteletet személyes kapcsolattartással is igyekszünk elmélyíteni. Ebből adódóan elfogadtuk a jászberényi Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény intézményvezetőjének a meghívását az Idősek világnapjáról való megemlékezésre.

Ez a világnap az idős emberekről szól, mely magába foglalja, az ő támogatásukat, az irántuk érzett szeretetet. Annak kifejezését, hogy ők is a társadalom fontos, megbecsült és hasznos tagjai.

A Zengő Óvodából a nagycsoportos korosztályba tartozó gyerekek közül 14 gyermekkel érkeztünk kolleganőmmel az idős otthonba. A megemlékezést az intézményvezető köszöntője nyitotta meg. A gyerekek egy kis műsorral készültek, melyet az öregek már nagyon vártak. A fiúknak nagypapáról, a lányoknak nagymamáról szóló verseket tanítottunk meg, amit rendkívül ügyesen, gyorsan el is sajátítottak. Egy, már tanult dalosjátékkal is készültünk erre a napra, amit az idősek szívesen fogadtak. A kis műsorunk zárásaként két fiú egy, a szép korúaknak szánt köszöntővel készült. Ez Sarkadi Sándor Köszöntő című verse volt, melynek az utolsó sora egy újbóli találkozás ígéretére utal.

Az előadásunk végén minden kedves idős megtapsolta a gyerekeket, valaki szemébe még könny is szökött. Az óvodások készítettek egy kis ajándékot az idős otthon összes lakójának, amit két kislány adott át egy kedves idős néninek.

Természetesen az idős otthon dolgozói is készültek egy kis meglepetéssel az ide érkező óvodásoknak. Egy szelet csokoládét kapott minden ügyes szereplő, valamint szörppel is megkínálták őket az ebédlőben. Maga a Zengő Óvoda is kapott ám ajándékot! Az idős otthonban élő ügyes kezű lakók készítettek egy madáretetőt, amit hamarosan ki is tudunk helyezni majd az óvodánk udvarán.

Úgy gondolom, az óvodás gyermekeknek is szüksége van az idős emberektől szerzett élettapasztalatokra, a higgadtságukra, bölcsességükre, mellyel ők mindig a rendelkezésünkre állhatnak. Az idős otthonban dolgozóktól kapott visszajelzések, és a saját magunk tapasztalatai alapján szeretném, ha a közeljövőben ezt a kapcsolatot továbbra is fenn tudnánk tartani. A gyerekek szívesen tanulnak verseket, örömmel vesznek részt egy-egy dalosjátékban. Az intézmény lakóinak pedig egy-egy ilyen látogatással a mindennapjaikat tudnánk színesíteni, mosolyt csalhatnánk az arcukra.

Úgy láttam, hogy ez a nap közelebb hozta a két generációt egymáshoz, mely mind a gyerekek számára, mind az idősek számára is örömteli volt.