Szüreti mulatság a Zengő óvodában

Az őszi óvodai programok egyike a szüreti mulatság, melyet az idei évben újra a családokkal együtt tudtunk tölteni. Az utóbbi két évben sajnos a járványhelyzet okozta szabályokat figyelembevéve zárt óvodai keretek között tudtuk megrendezni. A rendezvényen nagy létszámban vettek részt és sok szülő segítségére számíthattunk az előkészületekben is.

Az óvoda udvarát igyekeztünk a szüreti mulatság hangulatához igazítani, melyet az ősz jellegzetes motívumanak és terméseinek felhasználásával sikerült megvalósítani. Kialakítottunk egy fotófalat is, ahol a családok fényképeket készíthettek az örökre szóló emlékek megőrzése érdekében.

Óvodánk nagy hangsúlyt fektet a néphagyományok őrzésére, ezért rendezvényünkön elsősorban a népi játékok kaptak szerepet. A játékokhoz felhasznált eszközök, anyagok esetében is a természetességre törekedtünk. A gyermekek családjaikkal együtt, különböző állomásokon keresztül megismerkedhettek a szőlőpréseléssel, kipróbálhatták a kukoricamorzsolást, ügyességi és mozgásos népi játékok keretein belül próbára tehették tudásukat. A nagy múltú Jászság Népi Együttes neves oktatója közreműködésével népitánc elevenedett meg óvodánk udvarán. Ezek mellett kézműves tevékenységekre és arcfestésre is nyílt lehetőség. A szokásos programok mellett újdonságként a lovaskocsikázást kínáltuk, mely nagy népszerűségnek örvendett. Aki a nagy játék közepette megéhezett, büfénkben helyi vállalkozások termékeit fogyaszthatta, kínáltunk pizzát és rétest is több ízben, valamint a gyermekek által készített musttal szomjukat olthatták.

A szülők és a gyermekek pozitív visszajelzései alapján, sikerült a hagyományok felelevenítésével és a hangulatos helyszínnel némi vidámságot csempészni a Zengő ovis családok életébe.