Zene Világnapja óvodánkban

 

Óvodánk nevelési gyakorlatában kiemelt szerepet kap a művészetek eszközeivel való nevelés. Mindennapjainkat átszövi a zene, nem telik el úgy nap, hogy ne énekelnénk, hallgatnánk dalokat, ne játszanánk el kedvenc dalos játékainkat.

A Zene Világnapjáról minden évben megemlékezünk, a pandémia alatt tagóvodai szinten, az idén a hagyományoknak megfelelően a Városi Óvodai Intézmény nagycsoportos korú gyermekeivel együtt emlékeztünk meg e jeles napról.

Ezen a napon különleges szerepet kapott a zene, ahol az óvó nénik az egyes állomásokon érdekes, tartalmas zenei feladatokkal, játékokkal várták a gyermekeket. Újrahasznosított anyagból (műanyag kupakból) hangszereket készítettek, melyekkel gyakorolták a már jól ismert, kedvenc dalaik, mondókáik ritmusát. Megismerkedhettek a jászsági táncok alaplépéseivel, népzenére táncolhattak. Megszólaltathatták a csodálatos csengésű harangokat, érzékelhették a mély és magas hangokat, felnőtt segítségével ismert dalok dallamát varázsolhatták elő. Kínáltunk még mozgásos ritmusfejlesztő játékokat, népi játékokat, melyeket a gyermekek örömmel, lelkesedéssel játszottak. Azért, hogy ez a nap igazán varázslatos és emlékezetes legyen, minden évben meghívunk egy nyugdíjas bácsit, aki bemutatja nekünk hangszergyűjteményét. Repertoárjában megtalálhatók népi hangszerek, fúvós, – ütős,- vonós, – pengetős és billentyűs hangszerek, melyeket bemutatásuk és megszólaltatásuk után a gyerekek is megfoghattak és kipróbálhattak.

Úgy gondoljuk, hogy az idén is nagyon tanulságos, hangulatos és vidám délelőttöt töltöttünk együtt.

„A Zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.” /Kodály Zoltán/