Zengősök barangolása a Mátrában

Az ősz hangzatos jegyében egy meseszép napot töltöttünk a Mátra hegység lankás tájain, melyek számos kalandos élményt rejtegetettek a gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

A reggeli indulást megelőzően a gyerekek izgatottan kérdezgettek bennünket, mely kérdések az indulásra, az érkezésre és az utazás rejtelmeire egyaránt vonatkoztak. Az autóbuszra felszállva a gyerekek és a szülők örömteli, vagy éppen könnyes búcsút vettek egymástól ki-ki az előbbit, illetve az utóbbit.

Az utazás gyorsan elrepült, hiszen a busz ablakának üvegén kikandikáló fürkésző szemek másodpercenként fedeztek fel érdekesebbnél érdekesebb járműveket és élőlényeket úton útfélen.

Gyöngyösre érkezve felszálltunk a kisvasútra, mely egyenesen Mátrafüred állomásig szállított volna bennünket, de egy műszaki hiba okánál fogva féltávról a mozdony a két vagont visszatolta az állomásra, ahonnan rövid várakozási idő után egy új mozdonyra történő csatlakozást követően zökkenőmentesen eljutottunk tervezett úticélunkig. Az utazás során a nyitott szerelvényben ülve a kellemes levegő és a lenyűgöző szépségű táj fantasztikus élménnyel szolgált mindannyiunk számára. A mozdonnyal történő közlekedés fénypontja, mégis a vezető által időközönként leadott kürtszó volt, amit a gyerekek hangos üdvrivalgása követett minden esetben.

Mátrafüredre érkezve Ági óvó néni vezetésével elindultunk a sárga háromszög jelzésű túraútvonal mentén, mely olykor meredek hegyoldalakon, máskor lankás tájakon vezetett bennünket végig. A gyerekek nagy lendülettel vetették bele magukat a hegyoldal megmászásába, mely során csodás, festői szépségű tájra nyílt tekintetünk, ha a fák ágai, lombkoronái között fürkésző szemeinkkel kitekintettünk. A túra során felmentünk a Kozmáry – kilátóba, ahonnan letekintve mesebeli tájat csodálhattunk meg.

A túravonal teljesítésére kellőképpen elfáradtak a gyerekek, így jöhetett a jól megérdemelt ebéd, melyet a Sás-tó melletti füves, mezős részen fogyaszthattak el piknikezős hangulatban. Az ebédet követően a terület gyerek zsivajtól vált hangossá a változatos mozgásformákat gyakorló játékos feladatok végzése által.

A kirándulásunk végéhez közeledve felfedeztük a Sás-tó minden apró zegzugát kezdve a Sás-tói kilátóval, egészen a Békás tanösvényig, melyek számos ismeretforrással szolgáltak a kihelyezett táblákon olvasható információk által.

A „hazafelé” tartó úton a gyerekek nagyrésze a kimerültségtől, valamint az izgalmakban bővelkedő programok következtében elálmosodott, s többen el is aludtak, így az utazás sokkal csendesebben telt. A gyerekek boldogan ölelték magukhoz szüleiket az érkezést követő pillanatokban, majd kezdetét is vette az élménybeszámoló, mely biztosan hosszas időn keresztül tarthatott.

Pap Sándor

A Zene-bona csoport óvodapedagógusa