Állatok világnapja az óvodánkban

Az Állatok világnapjához kapcsolódva állatos heteket tartottunk. Mindennapos tevékenységeink mellett változatos programokkal színesítettük ezt a két hetet.

Élményszerzésként látogatást tettünk a jászberényi Állatkertben, ahol bővítettük ismereteinket az állatokról. A nagyok közül néhányan részt vettek az „Állatok Világnapja”alkalmából szervezett porteleki túrán, megismerkedhettek a tanyavilág háztáji állattartásával.

Kirándulást tettünk Jásziványba, ahol egy helyi gazdasági udvarban sokféle állattal ismerkedtek a gyerekek, megsimogatták, kézbe vehették a kiscsirkéket, megcsodálták a gyöngytyúkok elhullajtott, különleges pettyes tollait. A tájházban sok érdekes dolgot láttunk, hallottunk a régmúlt használati tárgyairól, az emberek életéről. A fazekas házban megfigyeltük, hogyan készülnek a kancsók, tányérok. A paprikaházban a felfűzött sötétpiros paprikafüzérek különleges látványában gyönyörködtünk.

A „Vidám Vándorok” társulat a „Mese a bátor kisnyuszikról” című előadást hozta el óvodánkba. A mese interaktivitásra épült, egyes részeinél a gyerekeknek kell kitalálni a megoldást, amely alapján folytatódhat a történet.

Az óvodában is minden az állatokról szólt, könyveket nézegettünk, képeket csoportosítottunk, állatos társasjátékok játszása során, játékos feladatokon keresztül gyakorolhatták az állatok jellemzőit, hangját, mozgását. A nagyobb gyermekek „Ki mit tud az Állatokról?” játékos délelőttön megmutathatták az állatokról szerzett tudásukat.

Összességében élményekben gazdag két hetet töltöttünk el, a gyerekek tudását, ismereteit bővítve.