Márton nap a Fürkész óvodában

Óvodánkban ebben az évben az eddigiektől elérő módon ünnepeltük a Márton naphoz kapcsolódó néphagyományt.
Márton nap előtt néhány nappal elmeséltük a gyerekeknek Márton püspök történetét, s megismerkedtünk az e naphoz fűződő néphagyományokkal, népi jóslatokkal.
Sajnos most nem vendégelhettük meg a gyerekeket libából készült finomságokkal, de a technika segítségét igénybe véve, megfigyelhettük a libák külső jellemzőit, megnézhettük a liba húsából készült ételeket, láthattunk libatojást, megfigyelhettük a libatoll felhasználásának módjait.
A szülőknek javasoltuk, hogy gyermekeik november 11-én jöhetnek népies öltözetben, hozhatnak tarisznyát, mivel a csoportokban Márton napi vásárt rendezünk. Minden csoport 2-3 féle vásárfiát készített.
November 11-e délelőttje a vásár jegyében telt el. Liba sütés a babakonyhában, baromfi udvar építés, libás társasjáték, stb…. Kivetítő segítségével az „ovimoziban” a Ludas Matyi rajzfilmet néztük meg csoportonként – forgószínpad szerűen. Eközben a többi csoportszobában népi énekes játékokat játszottak és népi muzsikára ropták a táncot a táncházban. A mozizás után vársártérré alakultak a csoportok. A gyerekek előre elkészített pénztárcákba fabatkákat kaptak, 5-5 darabot, melyeket a piacon költhettek el. Az árusítást önként lehetett vállalni.
Örömmel figyeltük a gyerekek felnőttes megnyilvánulásait. Figyelték, mutogatták, ki mire költötte a fabatkáját. Az asztalnál, válogatok, adok- veszek- fizetek játékok, életszerű sáfárkodás folyt.
Örömünkre szolgált, amikor az ajtóban a gyerekek szüleiket „Hú de jó volt a mai napi vásár!” kijelentéssel fogadták. A szülők a Facebook csoportban üzentek, hogy a gyerekek napokig emlegették az óvodai Márton napot és a vásárfiákat nagy becsben tartották.
Reméljük, hogy a rendhagyó Márton napi játékok is maradandó élményt nyújtottak a gyerekeknek.

Kovácsné Sas Mónika