„Hőseink, akik még ma is velünk élnek”, – avagy az 1848-49-es Forradalom és szabadságharc drámai eseményeinek feldolgozása a Zengő Óvodában

Intézményünk nevelési profiljában hosszú ideje meghatározó szerepet töltenek be a nemzeti identitástudat erősítéséhez köthető nevelési tevékenységekkel egybekötött hagyományápolási feladatok és szerepkörök felvállalása.

Az idén szerettük volna kibővíteni a Nemzeti Ünnephez kapcsolódóan minden évben szokássá vált Petőfi szobornál történő megemlékezésünket egy merőben eltérő kulturális eseménnyel. A gyerekek a hajdanán használatos népi játékeszközök kipróbálása által gazdagodhattak tapasztalatokkal és ismeretekkel a több százév viszonylatában bekövetkező kulturális változások mivoltával.

A Boglárka Hagyományőrző Kulturális Egyesület által meghirdetett Népi Játékok Fesztiválja az Óvodában elnevezésű pályázaton történő eredményes részvételnek köszönhetően az egyesületet fenntartó alapítvány kuratóriuma 650.000 Ft értékű támogatás által hozzájárult a program megvalósításához.

A nemzeti ünnephez kapcsolódóan a gyerekek számos játékeszközt próbálhattak ki, melyek mindegyike hosszas és elmélyült tevékenységvégzést vont maga után. Az egyesület munkatársai 35 féle különböző ügyességi, erő, valamint logikai feladatot magában hordozó játékeszközt helyeztek el az óvoda udvarán. A játékok között megtalálható volt többek között a „Csirkepofozó”, a „Sárkányölő”, valamint a „Kézzel hajtott Kosaras Fakörhinta” is. A gyerekek egy fa medalion gyűjthették az egyes játékok kipróbálását követően az azokért járó színes pöttyöket, melyeket aztán a délelőtt zárásaként emlékként megőrizve haza vihettek magukkal.

A délelőtt hamar eltelt, mely során minden gyerkőc megtalálhatta a maga kedvére való játékeszközt, ami által közvetlen tapasztalatszerzési környezetben szerezhettek ismereteket a várjátékokkal, valamint a lovagi torna sajátosságaival kapcsolatosan.

A hét végére természetesen minden csoport elkészítette a nemzeti színekben pompázó dolmányokat, zászlókat és kokárdákat, melyeket a Petőfi szobor lábán kialakított rózsakert köré tűzdeltünk, ezzel az alázattal emlékezve a szabadságharc áldozataira. A szobornál állva Herczegh Keve, a Zene-bona csoport növendéke mély átéléssel szavalta el Petőfi Sándor: Nemzeti dal című művét, mely mindannyiunk szemébe könnyeket csalt.

A Nemzeti Ünnephez kötődően a hét során számos aspektust megvizsgálva próbáltuk körül járni a szabadságharc eseményeit, melyhez kapcsolódóan a Zene-bona csoportos gyerekkel megfogalmaztuk a csoport 12 pontját, melyben a gyerekek elsősorban békét, barátságot, otthont és biztonságot kértek a világon minden ember számára.

Harci indulókat énekeltünk, meneteltünk, akár egy regement katona, melyhez természetesen elmaradhatatlan eszköz volt a huszárcsákó. A faliújságunkat is nemzeti színekbe öltöztettük, lévén, hogy a gyerekkel dolmányokat, kokárdákat és huszárokat készítettünk változatos vizuális technikák gyakorlása mellett.

A gyerekek nagy élvezettel vetették bele magukat a nem mindennapi események forgatagába, melyekből származó tapasztalatokkal szerettünk volna számukra olyan élményekkel szolgálni, melyek segítenek megérteni és felismerni a nemzeti szuverenitás, valamint a nemzeti hűség fogalmának tartalmi vonatkozásait, valamint azok életükre gyakorolt fontosságát.

 

Pap Sándor

A Zene-bona csoport óvodapedagógusa