Mikulásvárás Zene-bona módra

Az év utolsó hónapjában az ünnepi események egymásnak adják a kilincset óvodánkban, mely a Mikulásvárással veszi kezdetét. A gyerekek számára kiemelt jelentőséggel bír ez az időszak, melyet rendkívüli várakozás előz meg részükről. Ez idő tájt kezdetét veszi a csoportszobák falainak ünnepi díszbe öltöztetése, valamint a megunhatatlan és örökérvényű karácsonyi dalok hallgatása és éneklése, mely végig kíséri az egész ünnepi időszakot.

Idén a Mikulás sűrű teendői miatt nem 6-án látogatott el hozzánk, hanem december 7-én, hiszen a világ körbejárása egyetlen éjszaka alatt igen megterhelő a fáradhatatlan őszszakállúnak.

A gyerekek reggeli csoportba érkezését követően első dolguk a kis cipők és csizmákák alapos tisztítása volt, melybe a Mikulás elrejti a várva várt meglepetéseket. Az apró kezek serényen munkálkodtak a feladatuk ellátásán, próbáltak minden kis szennyeződést eltüntetni, hogy büszkén állhassanak azzal a pirosruhás elé.

Az ősszakállú óraműpontossággal érkezett el hozzánk, akit hangos köszönéssel fogadtunk, majd hellyel kínáltunk meg, hogy megpihenhessen a hosszú útját követően. A gyerekkel közösen az ezt megelőző napon süteményt készítettünk neki, mely mellé tejet kínáltunk, amit a Mikulás jóízűen fogyasztott el, míg figyelmesen hallgatta a szebbnél szebb róla szóló verseket és énekeket.

Hálája jeléül a pirosruhás, ősszakállú csodaszép történetekkel örvendeztette meg a gyereket, akik önfeledten és álmélkodva követték azokat figyelemmel. Természetesen a jól megérdemelt ajándékok sem maradhattak el, melyeket a Mikulás minden gyerkőc számára kiosztott piros puttonyából, amiknek tartalmát szinte azonnal fürkésző szempárak garmadája vizslatott, próbálva kitalálni mit rejthet a mikuláscsomagjuk.

A Mikulás személyisége és varázsa teljesen betöltötte a csoportszoba minden zegzugát, ami felejthetetlen élményként szolgált kicsik és nagyok számára egyaránt. A gyerekek napokig csillogó szemekkel mesélték egymásnak és szüleiknek a Mikulás látogatásának minden apró részletét.

 

Pap Sándor

A Zene-bona csoport óvodapedagógusa