Farsang

„Farsang volt, farsang volt, jártuk ám a táncot…”

Február végén már a gyermekek, s mi felnőttek is nehezen viseljük a hideg téli időjárást, a bezártságot. A farsang azonban jó alkalom arra, hogy ezeket a fagyos napokat megtöltsük izgalommal, vidámsággal, játékkal. A mi ovinkban hagyomány a „FARSANG – HETE”, a farsang egy álló hétig tart. Így volt ez február második hetében is. Hangulati előkészítésként már előző héten feldíszítettük az ovit színes szalagokkal, lufikkal, közösen készített maszkokkal, bohócokkal. Télűző verseket mondogattunk, terveket szőttünk arról, hogy ki milyen jelmezbe öltözik majd.

S micsoda csoda egy kisgyermek számára, ha egy héten át minden nap új és új kaland vár rá!?

A hét elején a gyermekekkel közösen álarcokat készítettünk, mind a négy csoportban másfélét. Közben együtt mondogattuk a farsangi névcsúfolókat, télűző mondókákat.

Kedden csoportok közti csere-bere keretében, vidám farsangi mozgásos játékok várták a gyermekeket.

Szerdán, mikor már mindenkinek volt álarca és csörgő – börgő hangszere, elindultunk elűzni a telet. A csujjogatókkal és hangszerekkel nagy zajt csaptunk. A mi kis télűző felvonulásunk az óvoda mellett lévő tisztáson ért véget, ahol – hagyományainkhoz híven – elégettük a „kisze bábot”.

„Kisze, kisze szalmából,

Perzselődj a lángoktól,

Vörös táncban hamvadj el,

Nekünk most már tavasz kell!” – mondták a gyerekek, s mindannyian reméltük, hogy végleg búcsút inthetünk a télnek!

Csütörtökön Giczy Tamás bűvész műsora nagy sikert aratott. A jókedv fokozásához hozzájárult a farsangi fánk, amit minden gyermek jóízűen fogyasztott el.

A hét utolsó ovis napján, pénteken végre eljött a legnagyobb mulatság ideje, a jelmezes farsang napja. A feldíszített csoportszobákat már reggeltől „táncteremmé” alakítottuk, és sorra üdvözöltük az izgatott tündérré, boszorkánnyá, kalózzá… és mindenféle mesehőssé vált ovisokat. Természetesen mi felnőttek is jelmezbe bújtunk, nagy sikert aratva ezzel a gyermekek körében. A „bemelegítő” reggeli tánc után a csoportokban izgalmas versenyjátékok következtek, de jártunk ügyességi táncot ropival, hengerrel, s még a seprű sem maradt pár nélkül. Később a folyosón gyülekezett az ovi apraja – nagyja, megnéztük egymás jelmezeit, s vidáman énekeltünk a folyosón „tekeregve”. A csoportok „farsangi büféjében”aprósütemény, ropogtatni való, üdítő várta a bálozókat. Az ebéd is különleges volt ezen a napon, hiszen ritkán fordul elő, hogy kalóz, pillangó, boszi, tigris, tündér… ül egy asztalnál teljes egyetértésben, koccintva a jól sikerült farsangi délelőttünkre.

Az idei farsang jó mulatság volt, s reméljük, minden kisgyermek számára varázslatos élmény. És ez a legfontosabb!