Kezdőlap   Sün Sámuel Óvoda   Advent az óvodában

Advent az óvodában

 

Az érzelmi nevelés fontossága az óvodában megkérdőjelezhetetlen. Immár hagyomány, hogy az adventi napok, hetek szép várakozás teli pillanatait éljük, érzékeltetjük meg, mind külsőségekben, mint tevékenységeinkben. Ezekben a hetekben fontos a dekoráció, az asztali díszek, adventi koszorú, gyertyák, fenyő girlandok, csillogó égősorok.

Advent első hetében a Mikulásvárás izgalma tartotta „lázban” a gyermekeket. Barkácsoltunk, énekeltünk, verseltünk, meséltünk. Mi felnőttek eljátszottuk a Mikulás leves című mesét, amit nagy örömmel fogadtak. A Mikulásvonattal izgalmas kirándulást tettünk a lillafüredi Mesebirodalomba, ahol a gyermekeink a Mikulás vendégei voltak.

Az ünnepvárás, a közös készülődés során több csoportban mézeskalácsot készítettünk, a sülő mézesek fahéjillata lengte be az óvodát. Meghívtuk a kürtöskalácsost, volt mézkóstolás, méhviaszgyertya készítés. „Táncoldás” gyermekeink hópehely táncát is örömmel fogadtuk. Felidéztük a Luca naphoz kötődő hagyományokat, ültettünk Luca búzát és nem maradt el a „kotyolás” sem. Idén a betlehemi történetet az iskolások játszották el nekünk.

A nagy karácsonyi hangulatban nem feledkeztünk el madárbarátainkról sem. „Madárkarácsonyfát” készítettünk és megvendégeltük őket madáreleséggel, hogy bírják a tél viszontagságait.

Az óvodai adventi időszak zárásaként a családoknak hangulatos adventi délutánt szerveztünk. A gyertyafény, a karácsonyi dalok, versek meghitt, ünnepi hangulatot teremtettek, ahol a szülőket is közös éneklésre hívtuk. Az este itt még nem ért véget, gyermek-szülő együttes barkácsolása következett. Mindenki választhatott a különböző tevékenységek közül, Jó volt látni a pirosló gyermekarcokat, a buzgólkodó szülőket, s az egyre sokasodó, szebbnél-szebb műveket.