OVIJÓGA

 OVIJÓGA

Ma már sokfelé olvashatjuk, hogy a jóga az egyetemes testkultúra része, mely sok olyan elemet tartalmaz, melyek szerepet kapnak civilizált életkereteink között.

Szakemberek véleménye szerint a jóga különféle rendszerei két nagy csoportra oszthatók:

  • testi jógára,

  • szellemi jógára.

Mit is jelent ez az óvodában? Első sorban mesével, drámajátékkal, dalokkal fűszerezett mozgást.

A jóga játékos gerincgyakorlataival elősegítjük a merev gerinc mobilitását és a gerincet tartó izmok erősítését. Nagy jelentőséget tulajdonítunk a hasizmok erősítésének, melyek az egyes hasizmok egymástól független működésének beidegződését segítik elő. A dinamikus gyakorlatokkal javítjuk a mozgástechnikát. A légzési gyakorlatokkal kialakítjuk a helyes légzéstechnikát, megtanítjuk a hasi-, mellkasi-, vegyes-, összetett- és testmozgással összekötött légzési gyakorlatokat.

Összességében a játékos elemekkel átszőtt gyakorlatok végzésével megtanulják a gyermekek a helyes légzést-, testtartást, hogyan kell lazítani (relaxálni).

A jóga nagyon jó hatással van a gyermekek készségeinek, képességeinek fejlesztésére is (pl. mozgás, testséma, percepció, figyelem, memória, gondolkodás). Ezen túlmenően erősödik a gyermekek immunrendszere, szervezete, s növekszik vitalitásuk. Segít abban is, hogy kiegyensúlyozott, egészséges, boldog életet tudjanak élni.

A jóga – gyakorlatokat az óvodában azonban csak kiegészítő eszközként alkalmazzuk.