Kezdőlap   Központi óvoda   Farsang az óvodában

Farsang az óvodában

Farsang az óvodában

Régen farsang idején a fonóházakban minden este zajlott valamilyen vidám esemény, énekeltek, játszottak. Jellemzője ennek az ünnepi időszaknak, hogy a hétköznapi élettől eltérő dolgok történhetnek, felbomolhat a szokásos rend. Ahogy ilyenkor mondani szokták: „ A feje tetejére áll a világ.”

Úgy döntöttünk, hogy a farsangi időszak az óvodánkban két hét lesz és „feje tetejére áll a világ”. Minden nap készültünk a gyerekeknek farsangi tevékenységgel, meglepetéssel, játékkal, mesével.

1.hét

A csoportokban a gyerekek készítették a farsangi díszeket, álarcokat, maszkokat. A folyosó hópelyheit felváltották a színes vidám díszek.

A nagyobbacskák farsangi témájú drámajátékban válhattak erdei állattá és segíthettek a kis denevérnek, akit a manó nem hívott meg a bálba. Empatikus érzésüket, kooperációs képességüket tehették próbára a gyerekek

A Kelepelő bábcsoport a Kolontos Palkó c. bábelőadással kedveskedett a gyerekeknek, aminek humora lenyűgözte a közönséget.

Az egyik napon ebéd után pihenésre készültek a csoportok, amikor a mese után pizsamaparti vette kezdetét. Minden csoportból kiosontak a gyerekek a folyosóra és indult a tánc! A rövid ideig tartó mulatozás előhírnöke volt a másnapi farsangi bálnak.

A szülők már reggel a kis királylányokkal, indiánokkal, cicákkal, serifekkel, érkeztek az oviba. Ezután kezdetét vette a tánc, a mulattság. A vigasság szünetében süteményt ettek és üdítőt ittak a jelmezbe bújt gyerekek. A bál egészen ebédig tartott, amikor a gyerekek fáradtan bújtak ki jelmezükből és változtak újra óvodásokká.

A hét utolsó napján a kislányok nagy örömére tündértánc volt az ovi folyosóján. Hastánc bemutatót láthattak és ezt ők maguk is kipróbálhatták, miközben csörgő kendőket kötöttünk derekukra. A hangulatos keleti zene, a dobszó elbűvölte e lányokat.

A tánc után a tornateremben megnyitotta kapuit a mozi. Gryllus Vilmos Maszkabál című zenés rajzfilmjét nézték meg a gyerekek. Kellemes levezetése volt ez az első hétnek.

2.hét

Az óvodában megjelenő négy szín a piros a kék a zöld és a sárga. Ez dominál a folyosón és a csoportszobákban is. Ez adta az ötletet, hogy járjuk el a gyerekekkel a színek táncát. A csoportok összefogva kitalálták milyen jelmezt terveznek erre a napra. Délelőtt kivonultak a piros, kék, zöld, sárga kalapos, nyakkendős, szalagos gyerekek és táncra perdültek, majd egymás koreográfiáját is kipróbálták. Végül a folyosón együtt fogyasztották el a Jász Sütőház által sütött farsangi fánkot.

Ezen a héten folyamatosan készültek a busó maszkok és a gyerekek megismerhették a farsangi népszokásokat. Lázasan készültek a kiszebáb égetésre is, a csujogatók, mondókák ismételgetésével.

A kisebbek is részt vettek a farsangi drámajátékon, majd következett a „busójárás” a gyerekek által készített maszkokban, csörgő-börgő hangszerekkel az óvoda körül. Visszaérve az udvaron a tél és a betegségek elriasztása érdekében lángra lobbantottuk a kiszebáb alatt a lángot.

Az utolsó napon a két hét alatt összegyűlt emlékeket elevenítettük fel egy közös fotónézegetés keretében a mozivá változott tornateremben.