Kezdőlap   Központi óvoda   Az óvodás gyermek játéka

Az óvodás gyermek játéka

A játék az óvodás korú gyermek számára azért fontos, mert ezen keresztül fejlődik a személyisége. Pedagógiai szempontból, gyermek kiélheti, feldolgozhatja az életben előforduló szituációkat. Fontos, hogy a gyermeknek öröme legyen a játékban, kibontakozzon a vágya és ötletei. Játékeszközeit kreatívan használhassa.

Óvodánk rendelkezik egy alapvető eszközállománnyal, melyet a gyermekek felhasználnak játékaik során. Különböző építő, konstruáló, társas játékok, babák, autók, kirakók és még sorolhatnám mennyi játék áll a rendelkezésére a csoportok számára.

A napi tevékenységek során biztosítanunk kell a gyermekek számára a játék során a feltételt, a helyet, időt, és eszközt.

Változatos játéklehetőségek ismétlésével fejlődik a gyermek önállósága, kitartása.

A csoportszobában több játékteret alakítunk ki. Vannak variálható sarkok, egymástól jól elkülöníthető részek, amit a gyermek szívesen választ és szervez magának. Kedvenc játszó hely a két kuckó, ami a lépcsőfeljáróban került elhelyezésre. Nagyon szívesen játszanak az emeleten is, ahol nemcsak a délutáni alvás oldható meg. Az emeleti teraszok is sokféle lehetőséget biztosítanak a különböző játéklehetőségek felhasználására.

A csoportszobában minden játéknak megvan a maga helye, pl. az ábrázolási tevékenységekkel kapcsolatos eszközök egy adott helyen találhatók. A báboknak és a dramatizáláshoz szükséges kellékeknek is meghatározott helye van.

Eszközeink esztétikusak, balesetmentesek, fejlesztőhatásúak.

Eszközállományunkat folyamatosan bővítjük, egyrészt a szerepjátékokhoz és az esztétikai neveléshez szükséges kellékekkel, másrészt az értelmi képességeket fejlesztő játékokkal.

A gyermekek kedvenc játszóhelye a csoportszobán kívül az óvoda udvara. Szabad időben sok időt töltünk modern udvarunkon. Különböző játékokat, például fogócskát, labdajátékokat, ügyességi és versenyjátékokat lehet itt játszani.

Az ügyességi játékkal a gyermek erejét próbálgatja, állandóan mozog, kísérletezik, tapasztalatokat gyűjt, pl. kötélhúzás, patakátugrás, kígyójáték.

Az óvoda udvarán az időjárástól függően lehetőséget nyújtunk a gyakorló és szerepjáték folytatásához. Másrészt segítjük a gyermekeket ötleteinkkel. Kezdeményezők, partnerek és egyben játszótársak vagyunk.

Fontos, hogy sok időt töltsünk a szabad levegőn. Jól mozgassuk meg a gyermekek minden porcikáját. Jó idő esetén a testnevelés foglalkozásokat is a szabadban tartjuk.