Kezdőlap   Környezetvédelmi világnap

Környezetvédelmi világnap

Intézményünk 17 éves hagyománya a természet jeles napjainak ünneplése.

Ünnepnapokon egy kicsit több figyelmet fordítunk az ünnepeltre. Erre törekszünk mi nevelők is, amikor a környezet globális problémáira hívjuk fel a gyermekek figyelmét, egy-egy „zöld jeles nap” megtartásával, ahol játékos keretek között tapasztalják és gyakorolják a Földünk megmentésének praktikáit.

Idén a Környezetvédelmi Világnap programjának bonyolításához a Központi Óvoda udvara és tetőterasza adott méltó helyszínt, melyhez csatlakoztak a megújult TRIÓ Rádió munkatársai is.

Előzetesen rajzpályázatot- és „Váltsuk zöldre a szürke napokat!”- szlogennel, újrahasznosított tárgyak pályázatát hirdette meg az intézmény.

Rekord számú pályázat érkezett be 116 gyermekrajz és a 258 db újrahasznosított tárgy, melyekből igen nehéz dolga volt a zsűrinek kiválasztani a jutalmazottakat.

Ezúton is köszönjük a zsűri tagjainak a segítő közreműködésüket. A bíráló bizottság tagjai voltak: Szatmári Antalné alpolgármester Asszony, Nagy András HEB elnök, Mageráné Dr. Krikovics Ágnes, Mészárosné Suba Judit.

Június 6-án délelőtt kilenc órakor a Központi Óvoda udvarán gyülekeztek az intézmény nyolc tagóvodájából érkező gyerekek, valamint a Gólya ovisok és a Maci óvodások is vendégek voltak. Beszteri Éva intézményvezető köszöntötte a gyermekeket, és a TRIÓ Rádió munkatársait, ismertette a délelőtt programját és örömmel jelentette be, hogy minden érdeklődőt várnak a parkolóba, ahol a JVZTR felajánlásával, a kukás autó kipróbálására is lehetőség nyílik.

A délelőttöt Juhász Tibor természetvédelmi őr, a Négyszállási Sasközpont munkatársa nyitotta meg madárbemutatójával. Ezután a kis csapatok elindultak felfedezni a különböző állomásokat, amelyek között megbújt egy különleges is. Az Állatkert jóvoltából ismerkedhettek a gyerekek olyan állatokkal, amik nem igazán a kedvencek közé tartoznak, pl. csótánnyal, kígyóval, afrikai óriás csigával.

A játékos vetélkedő keretében a háztartási hulladék szelektálása mellett, tudatosult a gyerekekben, hogy nem minden szemét, amit annak gondolunk, pl. a megunt játékokat, kinőtt ruhákat elajándékozhatjuk, vagy vannak dolgok, melyek újrahasznosíthatók. A játékos állomások során igyekeztünk gyermeki perspektívából megvilágítani az újrahasznosítás lehetőségeit, a fémdobozokból kitűnő célba dobó játék vált és tekézni is lehetett vele. A már újrahasznosított tojástartó papírtálcák – némi festés után – szintén a célba dobás egyik eszközévé váltak. A PET palackokat zenehangszerekké változtattuk.

A játékos tapasztalatszerző „ünneplés ” után mindenki átvette a jól megérdemelt oklevelét és meglepetésként a TRIÓ Rádiótól minden óvoda egy-egy csomagot kapott, amiben könyvek, társasjátékok, lufi és hűtő mágnes lapult. Reméljük a tartalmas délelőtt után mindenki tudással és élménnyel telve térhetett haza.

 

A délután folyamán szakmai nappal folytatódott a program, amely a kiállítás megnyitásával és a díjak átadásával kezdődött. Beszteri Éva intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, majd Dr. Szabó Tamás városunk polgármestere szólt a jelenlévőkhöz és ezt követően került sor az elismerésben részesülők ajándékainak átadására.

Az alábbi gyermekek alkotásai kerültek díjazásra.

Gyermekrajz kategóriában
Díjak Díjazott neve/ életkora Tagóvoda

Könyvjutalom

Bodizsár Janka 4,5 éves Zengő Óvoda
Fodor Míra 6 éves Szivárvány Óvoda
Juhász Márton 7 éves Fürkész Óvoda
Mezei Petra 5 éves Központi Óvoda
Muhari Anna 6,5 éves Sün Sámuel Óvoda
Pető Dea 5,5 éves Zengő Óvoda
Ronkay Tünde 6 éves Központi Óvoda
Szabó Armand 6 éves Központi Óvoda
Thaly Rebeka Hanna 6 éves Gézengúz Óvoda
Tóth Ákos 6,5 éves Szivárvány Óvoda
Vas Ádám 6 éves Fürkész Óvoda
Különdíjban részesült
Jászberény Város Önkormányzata részéről Juhász Márton

7 éves

Fürkész Óvoda
Trió Rádió részéről Mezei Dóra 7 éves Központi Óvoda
Jászberény Város Óvodai Intézménye részéről Magera Péter 4 éves Központi Óvoda