Kezdőlap   Kilencedik Ovi-Zsaru nap

Kilencedik Ovi-Zsaru nap

Kilencedik Ovi-Zsaru nap

2018-ban már a kilencedik alkalommal rendeztük meg óvodánkban az Ovi-Zsaru napot.

A programon Jászberény Város Óvodai Intézményének – nyolc óvodájából, az iskolába készülő gyermekek vettek részt (250 fő), illetve három évvel ezelőtt csatlakozott a felkészüléshez és a vizsgához a Református Egyház Gólya Óvodája, valamint a Katolikus Egyház Angyalkert Óvodája is.

A programot, mint minden évben, most is megelőzte egy komoly elméleti, és gyakorlati felkészülés.

Az Ovi Zsaru napot megelőzően valamennyi óvoda lehetőséget kapott, hogy gyakoroljon a Gézengúz Óvoda KRESZ pályáján, annak érdekében, hogy a komoly megmérettetés ne ismeretlen helyen történjen a gyerekek számára.

A program konkrét feladatai:

- különböző távolságokra festett figurák között hullámvonalban közlekedés;

- 30 cm távolságra felfestett vonalak között kerékpározás, közben jobbra - balra karjelzés;

- KRESZ táblákkal ellátott, aszfaltra festett közlekedési pályán – a közlekedési szabályokat betartva – kerékpározás (ebben az évben két rendőr néni ellenőrizte, hogy betartják-e a szabályokat);

- 18-20 KRESZ tábla felismerése;

- mágnes táblára elhelyezett közlekedési szituációkat ábrázoló képek közül kell dönteniük, hogy a mosolygós, vagy szomorú rendőr figurát helyezik a képre.

A program kiegészült még „bűn és baleset megelőzési”ismeretekkel is: pl.

  • ismerkedés szabályai (ki az idegen számukra, mit mondhatnak el idegen embernek magukról és családjukról stb.);

  • szabályok, utasítások betartásának fontossága (kinek az utasításait kell betartani, kinek fogadjanak szót, és miért);

  • idegen személlyel történő találkozás, kapcsolat, ajándék (nem) elfogadás szabályai (utcán, játszótéren, stb.);

  • egyedül otthon tartózkodás szabályai (telefonálás, idegen (nem) beengedése a lakásba stb., ezeket az ismereteket ebben az évben Orosz Tibor c. r. főtörzs zászlóssal beszélték meg);

  • veszélyes eszközök, ami nem játékszer (háztartási vegyszerek, szúró- vágó eszközök használata, testi épség megóvása stb.);

  • a segélyhívó telefonszámok ismerete és annak alkalmazása.

Ebben az évben sajnos a gyerekek nem láthatták a rendőrkutya munkájának bemutatóját, de nem maradtak meglepetés nélkül, mert Szabó Szilvia c. r. százados elhozta Robot Robit (egy kb. 30 cm-es robotot), ami rendkívül ügyes mozdulatokat bemutatva és utánzásra késztetve, alaposan megtornáztatta a csoportokat.

A program végén valamennyi gyermek névre szóló oklevelet vehetett át Vas Tamásné rendőr őrnagytól, illetve, akik elméletben és gyakorlatban is jól teljesítettek „igazi” fényképes, névre szóló „VEZETŐI ENGEDÉLYT” kapnak még az évzáró előtt.

A résztvevő óvodák pedig ismét egy – egy kerékpárral gazdagodtak, mely Jászberény Város JÜK Bizottságának támogatásával valósulhatott meg.

Göbölösné Oláh Ildikó

óvodapedagógus