Kezdőlap   Hétszínvirág Óvoda   2013 március Békamentés

2013 március Békamentés

A farmosi békamentés 2006-ban indult útjára. A JVOI két óvodája a Hétszínvirág és a Fürkész óvoda 2010-ben csatlakozott a együtt ehhez az igen hasznos programsorozathoz. A tavasz idén is előcsalogatta a barna ásóbékákat, a zöld levelit és az unkákat, a földalatti telelő helyükről, akik nagy csapatokban indultak szaporodási helyükre a farmosi nagy nádas felé. A természet védők a vándorlási útvonalat keresztező 311-es műút mentén immár 7. éve terelőkerítést állítanak fel a békák összegyűjtésére, hogy a tömeges gázolástól megóvják őket.

Az Önkéntes munkában mi is részt vettünk. A gyerekek kis vödrökkel a kezükben, láthatósági mellényben, gumicsizmában jelentek meg a helyszínen. Nagy érdeklődéssel hallgatták Németh András szavait, aki bemutatta az itt fellelhető kétéltűeketés ismertette az elkövetkező feladatot. Miután az előadás véget ért indulhatott a túra,  mi alatt megismertük a környék élővilágát is. A Kékbegy tanösvényen a nádasok élővilága, míg a Sóvirág tanösvényen a szikesek változatos formakincsei kerültek bemutatásra.

Sajnos ezen a tavaszon az időjárás nem kedvezett számunkra, hiszen gázoltunk a vízben, de megbirkózva az akadályokkal teljesítettük a napi békamentési akciót. Gyermekeink és a részt vevő felnőttek is, nem csak élményekben gazdagodtak, hanem talán elindultak a szemléletváltozás útján is.