Kezdőlap   Fürkész Óvoda   Zsíroskenyér party 2017

Zsíroskenyér party 2017

Zsíros kenyér party, avagy egy királyi lakoma története Meseországban - 2017

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy óvoda Jászberényben, nem is akárhol, egész pontosan a széles Kossuth út mentén.

Ez az ovi egy külön kis ország: Fürkész ország. Saját királyságukban sok királynővel, udvarhölggyel, dadussal, sok-sok délceg vitézzel és bájos Hercegnővel. Birodalmuknak saját paripái vagy inkább kecskéi vannak, gyönyörű baromfik kapirgálnak a kastély udvarán.

Egy szép őszi napsütéses napon Erika Királyné – Fürkész ország uralkodója- kihirdette a szokásos évi királyi lakomát, azaz a hagyományos Zsíros kenyér partyt. Volt ott egy hercegnő, akinek ez volt életében az első ilyen alkalom, hogy részt vehessen ezen a rendezvényen. Már nagyon várta azt a napot, mert a többi kis hercegnőtől és vitéztől sok szép történetet, élményt hallott róla.

Végre eljött a várva várt nap! Az őszies hajnali ködben Fürkész ország népe elindult szőlőt szedni. Egész délelőtt fáradhatatlanul dolgoztak, szedték szorgalmasan a madzagra akasztott fürtöket. Hazavitték és mustot készítettek belőle az esti mulatsághoz. Délutánra tengernyi tömeg hullámzott a Birodalomban: annyi apródot, vitézt, hercegnőt még a világ nem látott, mint amennyien összegyűltek Fürkész ország udvarán! Volt ott udvari kürtöskalács árus, ugráló vár, udvari táncbemutató, kézműves sarok, arcfestés és rogyásig megtelt terülj-terülj asztalkám!

Én, mint ennek a krónikának a megörökítője, állítom, hogy egy hetedhét országra szóló lakoma kerekedett ki a nap végére tele jó kedvvel, vidámsággal, ismerkedéssel ebből a Zsíros kenyér party-ból. Históriás énekemben azóta is hálásan köszönöm az Udvar népének illetve a délceg vitézek és bájos hercegnők csatlósainak a sok készülődést, szervezést, ételt és italt!

Már csak abban bízok, hogy jövőre ismét részese lehetek ennek a nagyszerű élménynek!

  A krónikát feljegyezte: Egy Berkenyés Csatlós