Kezdőlap   Fürkész Óvoda   „VÍZ VILÁGNAP” Fürkész módra

„VÍZ VILÁGNAP” Fürkész módra

Intézményünk régi hagyománya a "Zöld" ünnepekről való megemlékezés. Ezen alkalmaknak kettős célja is van. Egyrészt a gyerekek környezettudatos szemléletének viz1formálása, másrészt a gyermek- közeli programokkal maradandó élmények szerzése.

 

Elhatároztuk, hogy a Víz világnapjára közösen dekoráljuk ki az előteret. Már az előző héten lázas készülődés kerített hatalmába minden csoportot. Szorgos kezek díszítették, ragasztották, festették a különböző halakat, vízi lényeket és hajtogatták a sirályokat, melyek által életre kelt a "mi kis tengerünk".

 

A Fürkész oviban az idei évben sem maradhatott el a családok számára meghirdetett "hajó makett" készítés. Mindig ámulattal tölt el bennünket a szülők leleményessége, hogy mi-mindenből lehet hajókat gyártani. Az apukák ügyessége révén csodálatos fregattok, vitorlások, kalózhajók, tutajok "kötöttek ki" a bejárati aulában. Oklevéllel jutalmaztunk azt, aki vállalkozott a hajókészítésre.viz2

 

Persze mit ér az egész, ha nincs megpróbáltatás? Kalandra fel! Irány a Zagyva zúgó! A nagycsoportosokkal hónunk alá csaptuk a hajókat és ott úsztattuk meg. Volt, aki útnak eresztette tutaját a folyón, volt, aki féltett kincsét - kissé megtépázva a széltől és hullámoktól- hazahozta.

 

A mindennapi játékban szívesen játszottak a gyerekek az újdonsült játékeszközökkel. Benépesült a tenger élőlényekkel, megteltek a kikötők a hajókkal. Napokon átvisszatértek a játékhoz, újabb ötletekkel fűszerezve azt. Végül ott tartott, hogy mi magunk kalózoknak öltözve, az általunk festett, vagy a székekből épített hajóval keltünk felfedező útra. Megbeszéltük a gyerekekkel a kalózok életformáját. Játék közben kitűnő lehetőség adódott könyvek segítségével - a tenger élővilágának megfigyelésére, megbeszélésére is. Beszéltünk a víz élettani fontosságáról, kóstoltunk tengervizet, kútvizet és csapvizet.

 

E jeles nap keretei közé szorítottuk be a Vízműnél tett látogatásunkat és a Farmosi békamentést is. Ezekről bővebben is olvashatsz a cikkeink között.  A vizek élővilágának megismerése céljából az idén két csoporttal is vállalkoztunk "békamentő" akcióra.

 

Fülöp Zoltánnéviz3