Kezdőlap   Fürkész Óvoda   Régmúlt, karácsonyt megelőző jókívánságok

Régmúlt, karácsonyt megelőző jókívánságok

Régmúlt, karácsonyt megelőző jókívánságok

 

 

A Luca napi forgatag megszervezésével a Boróka csoport kapott felkérést 2013-ban.

Már hagyomány óvodánkban ennek a jeles napnak megünneplése, aminek mindannyian nagyon örülünk.

A felnőttek részéről lázas kutató munka előzi meg az eseményeket, hogy minél több és pontosabb képet festhessünk a gyerekek számára a régi népszokásokról. Igen gazdag népünk tárháza a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó hiedelmek és termékenység varázslások köréből.

Ezek közül válogatva úgy döntöttünk, hogy ültetünk Luca napi búzát, amely karácsonyig gondozva megmutatja nekünk a jövő évi termést.

Készítünk időjárásjóslást az év minden hónapjára, hogy megtudjuk melyik hónap lesz a legcsapadékosabb. / Végy egy fej vöröshagymát, szedd szét leveleire – az év minden hónapját 1 levél jelzi – a közepét hints meg sóval, s amelyik levet enged, abban a hónapban sok csapadékra számíthatsz/

A „kotyolás” - hoz szükségünk volt egy kis lisztre, kacsatollakra melyekkel megkenjük a lányok, fiúk arcát, hogy szépek és egészségesek legyenek. Mindenféle rossz és ártó szellem elűzésére felszerelkeztünk botokkal, csörgő, zajt keltő eszközökkel, s persze nem utolsó sorban jókívánságokat mondtunk a háznépére. Természetesen nem mehettünk üres kézzel, vittünk hát magunkkal „Komatálat” és kaptunk is mindenféle finomságot a jókívánságokért cserébe.

Luca napján kezdték el faragni a háromlábú székecskét, aminek karácsonyra kellet elkészülnie. Azt tartották, hogy a karácsonyi éjféli misén arra felállva a gazdája megláthatta ki a boszorkány. Bizony a mi óvodásaink tettek róla, hogy legyenek boszorkányok, mert a lányok boszivárat építettek ahol titkos összejöveteleiket rendezik, a fiúk, mint varázslók segítenek nekik ebben a munkában ,és közös mágikus erejüket latba vetve fantasztikus varázsitalt , bűbáj ételt készítettek. 

 

No, de eljött a leleplezés ideje! Vajon ki a boszorkány?

A fiúk felállva a „Luca székére” figyelmesen nézték melyik boszilány mozdul meg ha elhalkul a zene. Aki nem tudott „megdermedni” kiesett a játékból, a győztes csakis Boszorkány lehetett!

Természetesen a varázslók is átestek ezen a próbán, s így igazán jó hangulatban várhattuk együtt a karácsony eljövetelét!

 

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk!