Kezdőlap   Fürkész Óvoda   Márton nap

Márton nap

Márton nap

 

Az idén is megünnepeltük óvodánkban a Márton napot.

A hagyomány szerint Márton napján szépen hízott ludat fogyasztottak az emberek, mert aki ezt nem tette, az egész évben éhezett.

Mi is csatlakoztunk a számunkra is kedves szokáshoz. A szülők jóvoltából kóstolgattuk a finomabbnál-finomabb falatokat, - libazsíros kenyeret, libamájkrémet, libatepertőt, sőt a naphoz illő sós süteményeket is készítettek az apróságoknak. A gyerekek népviseleti ruhákba bújtak, így is megidézve a régmúlt időket.

A vásár kezdete előtt a Berkenye csoportban gyülekeztünk, mert az óvoda tehetséggondozó csoportja bábelőadást tartott. A bábjáték címe: Rókáné foga libacombra vágyik. Az előadás osztatlan sikert aratott mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. A kis előadók örömmel hajlongtak a „nagyérdemű” előtt.

A napot a vásári forgatag tette még élményszerűbbé.  Minden csoport saját maga készítette el a vásári portékákat, a vásár előtti napokban, - síkbábokat, ékszereket és még sokféle, játékot, díszeket - melyeket fabatkáért vásárolhattak meg.

Egy-egy gyerek, csak 5 fabatkát kapott, s ebből kellett gazdálkodniuk. Néhányuknál nagy fejtörést okozott, hogy melyik vásárfiát vegyék, meg és melyikről mondjanak le.

Miután minden csoportot bejártunk és elköltöttük a fabatkáinkat, a hangulatot fokozva Muzsikás Péter énekeltette és táncoltatta meg a vásározókat.

Ebéd utánra is maradt még meglepetés. Egyik Galagonyás anyuka - égetett cukorból készült a Márton napi ludat készített, – amit apró darabokra törtünk és jóízűen elfogyasztottunk.

E kedves hagyomány a következő napokban is jótékonyan éreztette hatását. A gyerekek sokáig játszották, rajzolták a vásári élményeiket.