Kezdőlap   Fürkész Óvoda   Márton nap 2017.

Márton nap 2017.

A jóságos Márton püspök legendáját szívesen hallgatják a gyerekek.

Ez jó alkalmat ad a pozitív emberi jellemvonások kiemelésére, erősítésére.

Játékos módon megismerik a köré „épített” népszokásokat, néphagyományokat. Pl.: körjátékok, népi kismesterségek, népi hiedelmek, időjóslások stb.

A régmúlt idők népszokásainak felelevenítése színesebbé teszi óvodai életünket, gazdagítja a ma élő gyerekek hétköznapjait, segíti őket a nemzeti tudat erősítésében.

A természetes környezetükben megfigyelt háziszárnyasokkal való ismerkedés, - libák megfigyelése, simogatása, etetése- a mesehallgatás, annak dramatikus formában történő eljátszása a gyerekek által, a különböző vizuális technikákkal elkészített témához kapcsolódó gyermeki alkotások mind, mind hozzájárul a megismerő folyamathoz, az anyanyelv ápolásához, a viselkedési szokások kialakításához, a gyermekek komplex személyiségfejlődéséhez.

Örömmel és buzgón készítik a „vásárfiákat” melyeket a vásáron ők maguk árulnak néhány fabatkáért cserébe.

Hagyomány, hogy a vásárt a Bábműhely bábosai nyitják meg kis előadásukkal, majd kezdődhet a táncház. Ha elfáradunk? Vásárolni indulunk! A gyerekek minden csoport portékáját szemügyre veszik, majd megvehetik, ami tetszett és futja a fabatkájukból. Az sem baj, ha szűkös a buksza, mert alkudozni sem szégyen.

A vendégségbe érkező kispajtásokkal az étel, ital is jobban esik, hiszen az eszem-iszom, dínom-dánom szorosan hozzá tartozott a vásári hangulathoz.

Az udvaron pedig lovagi játékokban mérhetik össze erejüket a vitézek. Kötélhúzás, kakasviadal, király, király adj katonát…

Ez a tartalmas, izgalmas nap sem lehetne ilyen „kerek” a kedves szülők támogatása nélkül. Külön köszönet érte! Hiszen gyermeket nevelni jól, csak a szülőkkel együtt lehet.