Luca nap

Luca napjához több népszokás is kapcsolódik. Luca napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek. Luca napjának hajnalán a gyerekek (esetenként kísértetnek öltözve) körbejárták a házakat, és lopott fán vagy szalmán térdepelve mondókákkal bő termést és jószágszaporulatot ígértek kisebb ajándékokért cserébe, és átkokat, ha nem kapnak ajándékot.

A Fürkész óvoda gyermekei is izgatottan várták december 13-át, Luca napját. Az óvodánkat 13-a reggelén boszorkányok, varázslók és tündérek árasztották el. Alig várták, hogy megmutathassák mindenkinek gyönyörű jelmezeiket. A délelőttünk varázslatos hangulatban telt. Varázsolt itt mindenki különböző varázsigéket mondva, amit minden csoport maga talált ki. „Abraka - dabra! Hókusz - pókusz! Pricc - pracc - prucc!” - tól visszhangzott óvodánk.

Zeneszó, tánc,… így indult a reggel. Majd a gyermekek közreműködésével megépültek a Varázshegyek, amiben mindenki örömmel segédkezett, majd a Tündérpaloták is elkészültek. A varázslók, tündérek, boszorkányok örömmel foglalták el helyüket. Egy kis játék után előkerültek az „üstök”. Kígyót, békát dobáltak bele a gyerekek és egyenként megkeverve, varázsigéket mormolva elkészültek a „Varázsfőzetek”. Mindenki megkóstolta volt, aki többször is és megállapították, hogy a varázsital nagyon jól sikerült. Később a gyermekek körbejárták a csoportokat, ahol, először a „kotyolásra” került sor, amikor is mindenféle jókívánságok hangoztak el és cserébe várták a finomságokat.

Luca-búzát is keltettünk a néphagyományok szerint, így próbálván megjósolni a következő év termését. A gyermekek izgatottan figyelték a következő napokban is, hogy mi történik a búzával.

Egész napunk nagyon jó hangulatban telt. A kis boszorkányok, varázslók, tündérek varázsigéitől, kacajától volt hangos az óvoda egész nap.