Kezdőlap   Fürkész Óvoda   LOVAGI TÁBOR

LOVAGI TÁBOR

LOVAGI TÁBOR – 2014. október 8-9.

 

Izgalommal készültünk a hagyományosan megrendezésre kerülő őszi erdei óvodai programunkra, mert az idén megelevenedett a múlt és a középkorba repítettük gyermekeinket.

A tábort megelőző napokban a gyermekek által hozott könyvek segítségével sikerült az érdeklődésüket felkelteni e téma iránt. A lányok figyelme elsősorban a várhölgyek ruházatára, ékszereire és kiegészítőire irányult. A fiúk elmélyülten tanulmányozták a fegyverzetet és áhítattal hallgatták a lovagi tornáról szóló feljegyzéseket.

A tábor napján aztán csak úgy özönlöttek a Fürkész Óvodába a kis lovagok – páncéllal és fegyverrel felvértezve, valamint a hercegnők talpig csipkében. Akinek nem volt teljes a felszerelése készíthetett magának kiegészítőket – legyezőt, ékszert. A lovagok pedig pajzsokkal, tőrrel fegyverezhették fel magukat. Na és nem maradhatott el a hűséges társuk sem – a pille palackból készült paripa sem.

Az óvoda apraja-nagyja serénykedett a várfalak megfestésében. A gonosz sárkány várának megrohamozása során kiszabadítottuk az elrabolt királylányokat és hercegnőket.

E mozgalmas nap után az elcsendesülő csillagfényes estén a csillagászat rejtelmeiből kaptunk ízelítőt egy csillagász bácsitól. Hatalmas távcsövében a hold karnyújtásnyi közelségbe került hozzánk.

A tábortűz körüli csendes énekelgetés minden kis lovag és hercegnő lelkébe nyugalmat és szemére álomport hintett.

Másnap folytatódtak a lovagi várjátékok. A lovagok számára nem maradhatott el a lovagi torna, melyen három próbát kellett kiállni: bajvívás, lovaglás és célba dobás.

A hagyományos népi játékok kipróbálására is lehetőséget biztosítottunk, mint: gólyalábazás, sítalp, golyózás, csirkepofozó és különböző célba-dobó játékok. Örömmel tapasztaltuk – a délután folyamán – a szülők bekapcsolódását a játékokba, de hát ki tud ellenállni, mikor az udvar levegőjét a kürtőskalács gőzölgő, finom illata töltötte be. Mindjárt könnyebben megy így a projekt élményeinek átbeszélése a szülőkkel.

Köszönjük szépen minden szülőnek a projekt megvalósításában nyújtott segítségét!

 

A Fürkész Óvoda nevelőtestülete