Kezdőlap   Fürkész Óvoda   LOVAGI TÁBOR 2018. szeptember 18-19.

LOVAGI TÁBOR 2018. szeptember 18-19.

LOVAGI TÁBOR

2018.szeptember 18-19.

Izgalommal készültünk a hagyományosan megrendezésre kerülő őszi óvodai tábori programunkra, melynek fókuszába a középkori lovagok és hercegnők életvitele került.

A tábort megelőző hetekben - a szülőkkel egyeztetve -, a gyermekek által hozott könyvek és használati tárgyak (gyertyatartók, fa tálak, hímzett terítők, függönyök, kartonok) segítségével sikerült az érdeklődésüket felkelteni a téma iránt. A lányok figyelme elsősorban a várhölgyek ruházatára, ékszereire és kiegészítőire irányult. A fiúk elmélyülten tanulmányozták a fegyverzetet és áhítattal hallgatták a lovagi tornáról szóló feljegyzéseket.

Végre eljött a nagy nap, amikor minden irányból lovagok és hercegnők közelítettek a Fürkész Óvoda felé. Apa és anya segítségével a kis lovagok – páncéllal és fegyverrel felvértezve, a hercegnők talpig csipkében érkeztek, akinek nem volt teljes a felszerelése készíthetett magának kiegészítőket – legyezőt, ékszert, pajzsot, tőrt, csuklópántot. Na és nem maradhatott el a hűséges társuk sem – a pille palackból készült paripa sem.

Az óvoda apraja-nagyja serénykedett a várfalak megfestésében és felállításában. A palota beköltözése után a lányok serény kis kezeinek munkája eredményeként szebbnél-szebb karkötők, nyakláncok, legyezők születtek. A lovagok a várudvarban gyakorlatoztak, készülvén a nagy csatára és lovagi tornára.

Este – miután a kisebbeket hazavitték -, sárkány nyomokra lettünk figyelmesek az óvoda udvarában. Sassné Erika óvó néni - mint a birodalom öreg királya, a várlakók segítségét kérte, ugyanis a Zöld sárkány elrabolta egyetlen leányát - Edit hercegnőt. A csapat tettrekészen, harcias kedvvel vágott neki a próbatételeknek, ahol bizonyságot tehetett jó megfigyelőképességéről, logikus gondolkodásáról, éberségéről és gyorsaságáról. Minden feladat mefoldásakor egy-egy kulcs birtokosai lettek, mely a 4 lakat alatt őrzött királylány kiszabadításához vezetett.

A gyertyafényes vacsorát – (sült csirkecomb, uborka), melyet a Szikra Galéria készített -, rendhagyó módon a várudvarban fogyaszthattuk el, mivel az időjárás igen kegyes volt hozzánk. Az udvari gitárzenét, egy volt óvodásunk Celik Mirjam szolgáltatta, melynek hatalmas sikere volt.

E mozgalmas nap után az elcsendesülő csillagfényes estén, a csillagászat rejtelmeiből adtunk ízelítőt egy csillagászati applikáció segítségével. A csillagképek szinte életre keltek a telefon segítségével – teljesen elvarázsolt bennünket a látvány.

A tábortűz körüli csendes énekelgetés minden kis lovag és hercegnő lelkébe nyugalmat és szemére álomport hintett.

Másnap folytatódtak a lovagi várjátékok. A lovagok számára nem maradhatott el a lovagi torna, melyen három próbát kellett kiállni: bajvívás, lovaglás és célba dobás.

A hagyományos népi játékok kipróbálására is lehetőséget biztosítottunk, mint: gólyalábazás, sítalp, golyózás, csirkepofozó és különböző célbadobó játékok.

Köszönjük szépen minden szülőnek, Celik Mirjamnak, Borics Dánielnek a projekt megvalósításában nyújtott segítségét!

A Fürkész Óvoda nevelőtestülete