Kezdőlap   Fürkész Óvoda   Jászok tábora

Jászok tábora

Csodálkozó szempárokkal találkoztunk szeptember 27-én az esti órákban, amikor 42 népviseletes öltözékben sétáló gyermekcsoporttal városunk nevezetes szobrait tekintettük meg az esti múzeumi foglalkozás után. Többen meg is kérdezték, mit csinálunk ennyi gyerekkel az esti órákban? Ezért úgy gondoltuk, hírt adunk magunkról - a Fürkész óvodásokról.

Hagyományunkhoz hűen minden évben évente kétszer, két napos tábort szervezünk a nagyobbak számára – az őszi időszakban az óvoda falai között. A tábori projekt mindig valami témára épül. Volt már Indián, kalóz, lovagi, Afrika táborunk, ahol régi időket, vagy letünt kultúrákat jelenítünk meg játékaink, tevékenységeink során. Az idei tábor témájával a szülőföldhöz való kötődést, a Jász identitást szerettük volna erősíteni, ezért „Jász magyar” tábor szervezését hírdettük ki a szülői értekezleten. A programok összeállításában oroszlánrészt vállalt Sassné Erika óvó néni.

A tábori napokon népviseletben, vagy jelképes kiegészítőkkel érkeztek a gyerekek. A táborra hangolódás érdekében könyveket, képeket hoztak a szülők városunk nevezetességeiről, régi viseletekről. Az óvoda aulájában Jász viseletes babák és régi használati tárgyakból rögtönzött kis kiállítás fogadta a betérőket.

A program összeállításakor arra törekedtünk, hogy bepillantást nyújtsunk a Jász nép kultúrájába, kipróbálhassanak régi mesterségeket, tevékenységeket. Agyagból - Jász tulipán motívumos pecsétnyomót készítettünk, zsugorfóliára jászsági virágmotívumokat színeztünk - melyből medál lett, lovagoltunk, íjászkodtunk, megismerkedtünk a solymászattal, néhány ügyesebb kezű és kitartó gyermek elsajátította a körmönfonást.

A nap folyamán népzene kíséretében – népi játszóházzá alakult az óvoda udvara, ahol különböző mozgásfejlesztő játékok kipróbálására került sor; célbadobó játékok, gólyalábak, sítalpak, golyóvezetők, patkódobás.

Az esti órákban rendhagyó látogatást tettünk a Jász Múzeumban, ahol Bugyi Gábor kalauzolt végig bennünket, majd Gabi óvó néni „A félig nyúzott bakkecske” című jászsági népmesével kedveskedett a gyerekeknek.

Az óvodába visszatérve, a vacsora – jászsági kenyérlángos – elfogyasztása után, csillagszámolás és kincskeresés zajlott. A tábortűz köré gyűlve megelevenedett a pásztorok tűz körüli csendes énekelgetése, majd mindenki a saját csoportjában nyugovóra tért az óvó nénikkel.

Másnap folytatódott a program huszárbemutatóval és a kézműves tevékenységekkel, ahol a lányok pártát, karkötőt díszítettek, a fiúk kucsmát és PET palackból lovat barkácsoltak.

Köszönetünk fejezzük ki a szülőknek és nagymamáknak, hogy az általuk készített süteményekkel belekóstolhattunk a Jász ízek világába: csöröge, linzer, pogácsa, bukta stb. Hálásak vagyunk mindazoknak, akik a tervezett program megvalósítását valamilyen formában segítette, ruházat, könyvek, képek, viseletes babák, régi eszközök.

Köszönjük Tajti Erzsébetnek a kreatív ötleteket, Jakusné Ildikónak az agyagozásban, Fülöp Rolandnak és Fülöp Tordának az íjászkodásban nyújtott segítségüket, Kovács Ferencnek a huszárbemutatót és Juhász Tibornak a sólyomszemlét.

                                                                                                                                                        Az óvoda nevelőtestülete