Kezdőlap   Fürkész Óvoda   Föld napja

Föld napja

FÖLD NAPJA A FÜRKÉSZ ÓVODÁBAN

Az ünnep, az mindig valami fontos, felemelő eseményt jelent az emberek életében. A Fürkészek életében ilyenek a „Zöld ünnepek”. E napokat alapos előkészület és átgondolt tervezés előzi meg.

Az idei Föld Napjára még inkább jellemző volt ez. IV. alkalommal került megrendezésre az Óvodai Köznevelési Konferencia, melynek szervezője a Jánoshidai Napsugár Óvoda és Mini Bölcsőde volt. Petőné Vígh Katalin intézmény vezetője óvodánkat kérte fel a A fenntarthatóságra nevelés” című gyakorlati és elméleti rész bemutatására, melyet nevelőtestületünk örömmel vállalt. Ez alakalommal 16 óvódapedagógus nyert betekintést a Fürkész óvoda környezeti nevelés terén végzett pedagógiai gyakorlatába.

A Föld napjára hangolódás keretében a kisebbekkel ismerkedtünk Földünk állat– és növényvilágával, tablókat készítettünk közösen. Beültettük kiskertünket és a balkonládákat a gyermekek által hozott virágokkal. Veteményeskertünkben hagymát dugványoztunk, magvakat ültettünk, epret palántáltunk.

A nagyokkal tüzetesebben megismerkedtünk a földgömbbel és a földrészekkel. Kerékpártúráztunk a város határában található Zagyva holtághoz, ahol rácsodálkozhattunk az érintetlen természet szépségeire. Vendégeink számára – ajándékba, újraszappant főztünk citromfűvel illatosítva.

A projekt zárásaként - játékos vetélkedő keretében - gyakorlati tapasztalatot szereztek nagycsoportosaink a szelektív hulladékkezelésről, a víztisztítás fontosságáról, a komposztálás előnyeiről és fontosságáról. Szenzitív játék keretében különféle talaj- és kőzetmintákat ismertek fel. Beszélgettünk a környezetvédelem szempontjából fontos környezetbarát járművekről és gyakorolták a kerékpárral és rollerrel való közlekedést.

Hangulati lezárásként, Berta Kati: A Föld meséje című gyönyörű meséjével kedveskedtünk a gyerekeknek, ami nagy hatást gyakorolt rájuk és ránk is pedagógusokra.

Köszönjük szépen a szülőknek, hogy partnerek voltak a projekt maradéktalan megvalósításában és általuk még szebb környezetben tölthetik gyermekeik a mindennapokat.

 

  Fülöp Zoltánné