Kezdőlap   Fürkész Óvoda   Egészséghét

Egészséghét

 

A Fürkész óvodában, minden év novemberében megrendezésre kerül az egészséghét, amely idén sem volt másképp.

Hétfőn a gyerekek nagymozgásos játékokban és csapatfeladatokban vehettek részt, mely során beszélgettek a mozgás fontosságáról, a szervezetünkre tett jótékony hatásáról. A csekély érdeklődés ellenére délután egy nagyon kellemes hangulatú jógán vehettek részt az érdeklődő szülők.

Kedden reggel a gyerekek gyümölcsökből készítettek finomságokat. Közben beszélgettek az egészségünk fenntartásához szükséges táplálkozásról, a gyümölcsökben rejlő vitaminokról. A csoportokban lehetetett kóstolni szárított gyümölcsöket, gyümölcsteákat, vitamin salátát és gyümölcsturmixot is. A nagyobb korosztályhoz érkezett Terike néni, aki megmutatta a stressz oldás egyik legegyszerűbb technikáját, majd a mandala festés rejtelmeibe avatta be a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A termésekből készített mandala igen összetett, precíz koncentrációt igényelt. Csodaszép lett a végeredmény.

Szerdán már korán reggel lázas tökfaragásba kezdett minden csoport, amelybe bekapcsolódtak a lelkes családok az otthon elkészített töklámpással. Gyönyörű remekművek készültek. 10 óra után a nagyobbak megtekinthettek egy rövid mesefilmet egy egészséges kislány és egy mozgássérült kisfiú barátságának kialakulásáról, az elfogadásról, a feltétel nélküli szeretetről. A gyerekek nagyon jól értelmezték a látottakat, hiába volt spanyolul a szövege. Átélték, átérezték a szereplők mindennapjait. Nagyon mély érzésekkel beszélgettek utána a filmben látottakról. A kisfilm után érkezett a három meglepetés vendég. Gyuri bácsi látássérült, aki elhozta hozzánk Maszatot a vakvezető kutyát, Andi néni hallássérült, aki bevezette a gyerekeket és a felnőtteket a jelelés rejtelmeibe. Karcsi bácsi mozgássérült, aki mesélt a gyerekeknek a mindennapjait megsegítő eszközökről. Az udvaron megmutatták a gyerekeknek, hogy látás nélkül, a hangokra figyelve is lehet kapura rúgni és gólt lőni, hogy ülve is lehet kosarazni, mindenhez csak jókedv és elszántság szükséges.

Csütörtökön délelőtt 2 csoportba osztva kipróbálhatták a gyerekek is a jógát. Éva néni jött hozzánk látogatóba. Elhozta a jógához szükséges varázsszőnyegeket és kezdődhetett a varázslás. A gyerekek igyekeztek minél pontosabban végrehajtani az utasításokat. Volt itt palacsintasütés, fókaúsztatás, vitorlaeresztés, bölcsőkészítés és különböző légző gyakorlatok. Külön érdekesség, hogy azok is szívesen vettek részt benne, akik egyébként a mozgásos feladatokat nem szívesen végzik, vagy hamar elfáradnak.

Pénteken, a hét lezárásaként különböző finomságokat lehetett kóstolni, amiket a csoportok készítettek a délelőtt során. Magvas pogácsát, sütőtökből készült kókuszgolyót, almás-piskótás süteményt illetve répagolyót. A nap megkoronázásaként pedig begyújtották a kemencét, ahol a sütni való tökök sülhettek, majd a gyerekek kedvükre elfogyaszthatták. Délután a csemetéjükért érkező szülők is megkóstolhatták a gyerekek által készített ínyencségeket.