Kezdőlap   Fürkész Óvoda   Egészséges sütőtök recetgyűjtemény

Egészséges sütőtök recetgyűjtemény

 

 

 

Sütőtökös receptgyűjtemény

Neki már van!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sütőtökös amerikai palacsinta  

 

2 csésze liszt,

1 teáskanál  sütőpor,

ízlés szerint őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg,

2 evőkanál barna cukor,

1 -1 1/5 csésze tej,

1 csésze reszelt tök,

2 tojás,

5 dkg vaj. 

Elkészítése

A lisztet összekeverjük a sütőporral és a fűszerekkel. A tojást elkeverjük a cukorral, a vajjal és a reszelt tökkel majd hozzáadjuk a  lisztes keveréket és a tejet. Szépen simára kavarjuk. Vékonyan olajozott teflon serpenyőben kis palacsintákat sütünk belőle. Lekvárral vagy mézzel fogyasztjuk.

 

 

 

 

Sütőtökös golyók

 

Hozzávalók 4 főre

  • 1 kg sült sütőtök (húsa, héj nélkül)

  • 0,5 kg darált háztartási keksz

  • kb. 6 ek. méz

  • 10 dkg cukor

  • 2 ek. vaníliás cukor

  • 2 ek. rum / rumaroma

  • 1 csapott kk. fahéj

  • 10 dkg kókuszreszelék

 

Elkészítése

  1. Megsütjük tepsiben a sütőtököt. A sült tököt villával összetörjük.

  2. Összekeverjük a darált háztartási keksszel, és hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a rumot és a fahéjat, majd lágy masszává gyúrjuk.

  3. A masszából nedves kézzel kis gombócokat formálunk, majd a gombócokat kókuszreszelékbe forgatjuk

 

 

 

Hozzávalók 8 főre

  • 50 dkg megsütött sütőtök

  • 20 dkg kekszmorzsa

  • 1 narancs leve és héja

  • 10 dkg porcukor

  • 15 dkg darált dió

  • 5 dkg kókuszreszelék

Elkészítés

 

Sütőben megsütjük a szeletekre vágott sütőtököt, szétnyomkodjuk, és a többi hozzávalóval összedolgozzuk.

Golyókat formázunk belőle.

Kókuszreszelékben vagy darált dióban megforgatjuk.

 

sütési hőfok: 250°C

sütési mód: alul-felülsütés

 

 

Sütőtökgolyó recept

 

Hozzávalók 8 főre

  • 50 dkg megsütött sütőtök

  • 20 dkg kekszmorzsa

  • 1 narancs leve és héja

  • 10 dkg porcukor

  • 15 dkg darált dió

  • 5 dkg kókuszreszelék

Elkészítés

  1. Sütőben megsütjük a szeletekre vágott sütőtököt, szétnyomkodjuk, és a többi hozzávalóval összedolgozzuk.

  2. Golyókat formázunk belőle.

  3. Kókuszreszelékben vagy darált dióban megforgatjuk.

 

 

 

 

 

Rizses sütőtökpüré babáknak recept

 

hozzávalók 2 főre

  • 2 kisebb szelet sütőtök

  • 1-2 ek. rizs

  • 1/2 sárgarépa

 

Elkészítés

  1. A sütőtököt előmelegített sütőben 160 fokon megsütjük. (Magasabb hőfokon nem érdemes sütni, mert könnyen megég a széle.) Villával ellenőrizzük, hogy teljesen megpuhult-e.

  2. A rizst megmossuk, majd vízben puhára főzzük. (Ezt érdemes akkor készíteni, amikor a tök sütésének már a felénél járunk, hogy egyszerre készüljenek el.)

  3. A sütőtök húsát bot mixerrel pürésítjük. A rizst villával szétnyomkodjuk (esetleg ezt is pürésítjük), majd összekeverjük a sütőtökkel. 

  4. Belereszeljük a sárgarépát, azzal is elkeverjük

 

 

 

Fahéjas sütőtökpuding recept

 

Hozzávalók 4 főre

  • 1 cs. vaníliás vagy tejszínes pudingpor

  • 7 ek. cukor

  • 400 ml tej

  • 250 ml sütőtök püré

  • 1 kk. fahéj

  • 1 marék mazsola (elhagyható)

  • 2 ek darabos pirított dió vagy mogyoró, vagy mandula díszítéshez

Elkészítés

  1. A hámozott, felkockázott sütőtököt fedett lábasban 1 dl vízzel megfőzzük, a főző lével egy marék mazsolát felöntve megpuhítunk, a tököt turmixszoljuk, összetörjük. (A fennmaradt pürét fagyasztóba tettem.)

  2. Míg a tök fő, elkészítjük a pudingot a tejjel és a cukorral.

  3. Elvegyítjük a tökpürét, a fahéjat, mazsolát és a pudingot. Tálakba szedjük, díszítjük

 

Sütőtökös túrókrémmel töltött bukta recept

 

Hozzávalók 6 főre

Tésztához

  • 50 dkg liszt

  • 2,5 dkg élesztő

  • 1 ek. cukor

  • 2,5 dl tej

  • 1 tojássárgája

  • 1 cs. vaníliás cukor

  • 5 ek. cukor

  • 7 dkg olvasztott Rama

  • 1 csipet só

Töltelékhez

 

 

 

Tészta kenéséhez

  • 8 dkg olvasztott Rama

  • 0,5 dl tej

Tepsi kenéséhez:

  • 5 dkg Rama

  • 1 ek. liszt

Elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben 1 ek. cukorral.

  2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beletesszük a tojás sárgáját és az olvasztott margarint. Alaposan kidagasztjuk. Akkor jó, ha már nem csak az edény falától válik el a tészta, hanem a kezünktől is.

  3. Meleg helyen egy konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

  4. A túrót egy villával alaposan áttörjük, majd hozzákeverjük a sütőben megsütött sütőtököt, aminek a héját előzőleg eltávolítottuk.

  5. Beleszórjuk a fahéjat, a vaníliás cukrot és belecsorgatjuk a mézet, majd alaposan átforgatjuk.

  6. A megkelt tésztát enyhén lisztes felületre borítjuk és téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra elnyújtjuk. Négy egyenlő széles csíkra vágjuk, a csíkokból pedig téglalap alakú darabokat.

  7. A túrókrémet egyenlően halmozzuk a tésztalapokra.

  8. A téglalap egyik hosszabbik oldalát a töltelékre hajtjuk, majd az ujjunkkal kissé megnyomkodjuk a szélét. A hajtás részt oldalra fordítjuk és a két végét benyomkodjuk.

  9. Margarinnal kikent és kilisztezett tepsibe rakjuk a buktákat egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak.

  10. Olvasztott margarinnal lekenjük és még 45 percet kelesztjük.

  11. Előmelegített sütőben megsütjük.

  12. Amint kivettük a sütőből, lekenjük tejjel és 10 percre letakarjuk egy konyharuhával

 

 

Gyömbéres sütőtöktorta

 

Hozzávalók 12 szelethez:

 

Az omlós tésztához:

240 g finomliszt

160 g fagyos vaj/margarin + a formához

80 g porcukor

1 csipet só

1/2 kk. sütőpor

1 ek. tejföl

1 tojássárgája + 1 a kenéshez

350-400 g szárazbab vagy száraz borsó „nehezéknek"

vaníliás vagy fahéjas porcukor a szóráshoz

A töltelékhez:

1 kg sütőtök (tisztítva kb. 800 g)

2 tojás

80 g barnacukor

1,5 dl tejföl

1 kk. őrölt gyömbér

1/4 kk. frissen reszelt szerecsendió

1/2 kk. őrölt fahéj

1 púpozott ek. vaníliás pudingpor

1 biocitrom reszelt héja

1 dl tejszín

 

 

1. Az omlós tésztához összedolgozzuk a lisztet az apróra felkockázott vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a sütőport, a tejföllel elkevert 1 tojássárgáját, és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, 1/2 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

 

2. Közben a töltelékhez a sütőtök magjait-szakállkáját eltávolítjuk, kétujjnyi szeletekre vágjuk, és meghámozzuk (vigyázat, vastag a héja, könnyen megcsúszik rajta a kés!), majd kisebb kockákra aprózzuk (A). Serpenyőbe szórjuk, 1/2 dl vizet öntünk alá (B), mérséklet tűzön, félig lefedve vajpuhára pároljuk (10 perc), végül fedő nélkül elpárologtatjuk a levét. Lehetőleg ne nagyon kevergessük, inkább csak rázogassuk az edényt, hogy minél darabosabb maradjon a sütőtök (de azért teljesen puhának kell lennie!). Hagyjuk kihűlni.

 

3. A sütőt előmelegítjük 200 C0-ra. Kikenünk vajjal/margarinnal egy 24 cm átmérőjű, cakkos oldalfalú gyümölcstortaformát. Lisztezett munkalapon 28-30 cm átmérőjű korongra nyújtjuk a tésztát, aztán a formába terítjük, és az oldalára is rányomkodjuk. Peremén átgurítjuk a nyújtófát, azaz a túllógó tésztaszélt levágjuk, alját villával megszurkáljuk (C). Tetejére 40x40 cm-es sütőpapírlapot terítünk, beleszórjuk a száraz babot/borsót „nehezéknek” (hogy a tészta alja sülés közben fel ne púposodjon, mert akkor nem marad helye a tölteléknek!), végül sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

 

4. A tésztahulladékból csinos leveleket, szárakat formázunk, a tepsibe, a forma mellé-köré rakosgatjuk, megkenjük tojássárgájával, és az egészet 10-12 percig sütjük. Kivesszük a tepsit a sütőből, sütőpapírostul kiemeljük a formából a száraz babot/borsót, és visszakapcsolunk 180 C0-ra.

 

5. Az öntethez elkeverjük a tojásokat a barnacukorral, hozzáadjuk a tejfölt, a fűszereket, a pudingport, az alaposan megmosott citrom reszelt héját, végül a tejszínt, és habverővel simára eldolgozzuk. A tökpépet a tésztára kenjük, levegősre igazítjuk-kócosítjuk, majd ráöntjük a fűszeres keveréket, és középső bordamagasságra állított rácson 1 órán át sütjük (tűpróba!).

 

6. A tortát a formában hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt meghintjük vaníliás vagy fahéjas porcukorral, végül tetejére csinosítjuk a tésztalevélkéket. Másnap még finomabb, mert kissé megereszkedik-megpuhul a tészta, bár frissen-ropogósan is pompás!

Fontos:

 

A torta édessége a sütőtök cukortartalmától függ, ezért célszerű megkóstolni a párolt tököt, és ha nem eléggé édes, megemelni az öntetbe való barnacukor mennyiségét vagy néhány kanál mézzel kiegészíteni.

 

 

 

 

Zsályás-fokhagymás sütőtöktallér

 

Hozzávalók 4 személyre:

 

600 g sütőtök (sonkatök) „nyele"

4-6 gerezd fokhagyma

4 zsályalevél + a díszítéshez

4 ek. olaj

1/4 cseresznyepaprika

só, bors

 

1. A sütőtököt megmossuk, szárazra töröljük, „nyelét”, azaz a vékonyabb felét leválasztjuk a dundibb részéről (ebből kitűnő levest, pürét stb. készíthetünk), aztán burgonyahámozóval lehántjuk a héját, és kb. 1/2 cm vastag korongokra-tallérokra szeleteljük. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, tenyérrel vagy húsverővel kissé ellapítjuk. A zsályaleveleket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet.

 

2. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olaj felét, beledobjuk a fokhagymagerezdeket, az eltördelt cseresznyepaprikát és 4-5 zsályalevelet, majd egy sorban, egymás mellé beleteszünk 6-8 töktallért. Mindkét oldalukat 2-2 percig sütjük – a fokhagymagerezdeket és a zsályát mindig a töktallérok tetejére tesszük, hogy meg ne égjenek!

 

3. Papírkendőre terítjük, meghintjük a tetejüket sóval és frissen őrölt borssal, majd fedővel vagy alufóliával betakarva melegen tartjuk, amíg a maradék olaj felhasználásával megsütjük a többi töktallért is. Kissé egymásra csúsztatva tálra rendezzük, és a sült fokhagymával, zsályalevelekkel díszítjük. Frissen sült szárnyas-, sertéshús mellé köretként kínálhatjuk, de petrezselymes rizzsel vagy szerecsendióval illatosított burgonyapürével kitűnő egytálétel válik belőle.

 

 

Sütőtökös vekni

Hozzávalók 4 kenyérhez

  • 400 g tisztított sütőtök

  • 1 dl langyos tej

  • 1 ek. barnacukor

  • 25 g élesztő

  • 350 g fehér tönkölyliszt

  • 350 g finomliszt

  • 2 dl langyos víz

  • 1 ek. só

  • 2 ek. tökmagolaj vagy olívaolaj

  • 2 ek. tisztított, pirított tökmag

1. A sütőtököt megtisztítjuk, felaprózzuk, saját levében-gőzében, fedő alatt puhára pároljuk. Jól lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni, bot mixerrel péppé törjük.

2. Elkeverjük a tejben a cukrot és az élesztőt, a kétféle összeszitált liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, hozzákeverünk egy kevés lisztet, felfuttatjuk (15 perc). Apránként hozzádagasztjuk a vizet, a sót, a tökpürét, a tökmagolajat, végül a tökmagot (lágy, ragadós tésztát kapunk). Letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30 perc).

3. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, 4 részre osztjuk, 2-2 veknit, illetve cipót formálunk belőle. 2 sütőpapírral bélelt, liszttel megszórt tepsire tesszük, tetejüket rézsútosan vagy kereszt alakban bevágjuk, konyharuhával letakarva 40 percig kelesztjük.

4. A sütőt előmelegítjük 220 C0-ra (légkeverés 190 C0), aljára beteszünk egy forró vízzel félig telt edénykét. Betesszük a két tepsit, 15 perc múlva visszakapcsolunk 200 C0-ra (légkeverés 170 C0), és 30-35 percig sütjük a kenyereket. A sütőből kivéve azonnal átkenjük hideg vízzel, és hagyjuk teljesen kihűlni, csak azután szeleteljük. Tetszőleges finomságokkal (pl. krémsajt-retek, aszalt paradicsom-olívabogyó) kínálhatjuk. Mélyhűthető!

 

Sütőtökös muffin

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 1,3 dl olaj

  • 1 biocitrom

  • 250 g sütőtök

  • 200 g pirított, darált mogyoró

  • 200 g finomliszt

  • 1/2 tasak (1 kk.) sütőpor

  • 1 csapott kk. őrölt fahéj

  • 2 tojás

  • 1 csipet só

  • 210 g porcukor

  • 1 tasak (10 g) vaníliás cukor

  • A mázhoz és a díszítéshez:

  • 80 g porcukor

  • 1 nagy ek. citromlé

  • 6 szem cukrozott vagy koktélcseresznye

 

1. A teljes mennyiségből elvett olajjal (vagy egy kevés lágy vajjal/margarinnal) vékonyan kikenünk egy 12 csészés muffin formát. A sütőt előmelegítjük 180 C0-ra.

2. A citromot gondosan megmossuk, szárazra töröljük. A sütőtököt meghámozzuk, magjait kiemeljük, finomra reszeljük majd patyolat tiszta vászonkendőbe/szalvétába tekerve kinyomjuk-kifacsarjuk a levét (különben eláztatja a tésztát!), elkeverjük a mogyoróval. Összeszitáljuk a lisztet a sütőporral és a fahéjjal, végül hozzáadjuk a citrom reszelt héját.

3. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd 100 g apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék 110 g porcukorral, a vaníliás cukorral, aztán a vékony sugárban hozzáöntött olajjal. Egyenletesen eldolgozzuk benne a mogyorós sütőtököt, és felváltva, több részletben, lazán a masszához keverjük a tojáshabot, valamint a lisztet.

4. Arányosan elosztva, két kanál segítségével a muffin formába szedjük a masszát, és középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük (tűpróba!). A sütőből kivéve 15 percig pihentetjük, ezután óvatosan rácsra emeljük őket, és hagyjuk kihűlni (a sütő ajtaját becsukjuk, mert szükségünk lesz a sütő maradék melegére).

5. A porcukrot a citromlével sűrű krémmé keverjük. Egymásra merőleges irányban, evőkanállal, cikcakk mozdulatokkal haladva „berácsozzuk” vele a muffinok tetejét, végül 1-1 félbevágott cseresznyeszemet ültetetünk a közepükre. 15-20 percre betesszük a langyos, ezúttal fakanállal résnyire kitámasztott ajtajú sütőbe, hogy a máz szép fényesre-keményre száradjon (kb. 20 perc). Sokáig frissen maradó, finom sütemény, amelyet kávé, tea mellé kínálhatunk. Mélyhűthető!

Változatok

Süthetjük vajjal/margarinnal kikent és liszttel/zsemlemorzsával vagy darált mogyoróval behintett őzgerincformában is, amelyet kihűlés után hosszúkás tálra borítunk, bevonunk a citromos cukormázzal, és a cukrozott cseresznyeszemekkel díszítünk.

 

Muffin sült sütőtökből

Hozzávalók 4 főre

  • 180 g liszt

  • 120 g cukor

  • 60 g olvasztott vaj

  • 1 cs. sütőpor

  • 100 g sült sütőtök

  • 1 tojás

  • tej szükség szerint

 

  1. A hozzávalókat csak összekeverjük.

  2. A formákat kirakjuk papírkosárral (én kikenem olvasztott vajjal, mert rátapad a papír).

  3. A formákat 3/4 részig töltjük.

  4. Előmelegített sütőben megsütjük.

 

 

Sütőtökös dzsem

Ez a sűrű lekvár fantasztikusan használható pirítóshoz, péksüteményhez vagy akár muffinhoz is. Formás üvegben kiváló ajándék, ráadásul mindössze 25 perc alatt kész!

Hozzávalók

  • 825 g sütőtökpüré

  • fél teáskanál őrölt fahéj

  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió

  • ½ teáskanál őrölt szegfűbors

  • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg

  • 55 g pektin (vagy a megszokott zselésítő anyagod)

  • 900 g cukor

Elkészítés

Keverd össze a sütőtökpürét, a fűszereket és a zselésítőt egy közepes serpenyőben, magas hőfokon! A forrásponton add hozzá a cukrot, majd kevergesd folyamatosan egy percig! A tűzhelyről levéve azonnal helyezd steril, hőálló tartóba, zárd le gondosan, s miután szoba-hőmérsékletűre hűlt, tedd a hűtőbe!

 

Narancsos-citromos sütőtök dzsem

A hozzávalók

  • 2 kg sütőtök-hús

  • 1 db narancs reszelt héja és kifacsart leve

  • 2 db narancs filézett húsa

  • 1 db citrom leve

  • 80 dkg kr. cukor

  • 2 csomag 2:1-ben dzsemfix kisujjnyi reszelt gyömbér kevés szalicil

  • 1 kisujjnyi reszelt gyömbér

  • 0 kevés szalicil

Elkészítés

A sütőtök húsát kockára vágjuk, a narancsfiléket, a gyömbért és a vizet hozzáadjuk, alig fél óra alatt pépesre főzzük, bot mixerrel pépesítjük, majd újból felforraljuk. A cukrot elkeverjük a dzsem fixszel, az előírás szerint a tökhöz adjuk. Belekeverjük a reszelt narancshéjat, a citromlevet és a narancsok levét is. Kevergetve pár percig forraljuk. Forrón tiszta csavaros kis üvegekbe merjük, dupla folpackkal befedjük, majd a 2 réteg közé kevés szalicilt teszünk. Lezárjuk, fejre állítjuk, hűtőtáskába tesszük. Másnap kivesszük és talpukra állítva a kamra polcára helyezzük az üvegeket.

Pirítósra kenve vagy csak úgy, magában kanalazgatva nosztalgiázhatunk a nyár után. Felbontás után hűtőszekrényben tartjuk.

 

 

Sütőtökös csokoládés sütemény recept

Hozzávalók 12 szelethez

  • 125 g sütőtök hámozva, lereszelve,

  • 70g vaj, 100 g nádcukor,

  • 50 ml olaj (dió vagy kókusz),

  • 2 tojás, fél vaníliarúd belseje,

  • 50 ml natúr joghurt, 

  • fél citrom leve,

  • 180 g teljes kiőrlésű liszt,

  • 2 ek. kakaó,

  • csipet só,

  • 1 csapott tk szódabikarbóna,

  • 12 kocka étcsokoládé

Tepsi: 22x22 cm - 12 szelet


A puha vajat keverjük ki a cukorral, majd adjuk hozzá az olajt, a tojásokat egyenként, végül a joghurtot, és a citromlevet is.
A lisztet keverjük össze a sóval, szódabikarbónával, a kakaóporral, az ötfűszerrel majd keverjük bele a masszába.
TIPP: Őrölt fahéjjal, gyömbérrel ízesítjük a süteményt.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd borítsuk bele a masszát, és simítsuk egyenletesre.
A 12 kocka csokoládét egyenlő távolságban, a leendő szeletek közepébe nyomjuk bele egymástól egyenlő távolságban.
180 fokos előmelegített, légkeveréses sütőben 23 percig süssük.
Langyosan szeletelhető, fogyasztható.

 

 

Tökös-mákos tigristorta

 

Hozzávalók 6 főre

Sárga tésztához

  • 25 dkg megsült sütőtök

  • 20 dkg liszt

  • 85 ml napraforgó olaj

  • 18 dkg cukor

  • 2 tojás

  • fél cs. sütőpor

  • csipet só

  • kevés fahéj, gyömbér,

Barna tésztához

  • 25 dkg megsült sütőtök

  • 10 dkg liszt

  • 10 dkg darált mák

  • 85 ml napraforgó olaj

  • 18 dkg cukor

  • 2 tojás

  • 2 ek. kakaó

  • fél cs. sütőpor

  • csipet só

  • kevés fahéj, gyömbér

Krémhez:

Elkészítés

 

A sárga tésztához keverjük össze a cukrot, tojást, olajat, fűszereket, majd tegyük hozzá a sütőtököt. Egy másik edényben összekeverjük a lisztet és sütőport, majd a lisztes keveréket hozzáöntjük a tököshöz.

A barna tésztához a másikhoz hasonlóan keverjük egy tálban össze a folyékony hozzávalókat, majd egy másik tálban a lisztet, sütőport, mákot és kakaót. Keverjük össze a két tál tartalmát!

Kivajazott, lisztezett kapcsos tortaformába öntsünk nagykanalanként a forma középéről kezdve egy adag barna, majd egy adag sárga tésztát, míg el nem fogy. A tészta szépen elterül, ettől lesz "tigris".

Sütőben süssük meg. Tűpróbával ellenőrizzük.

A krémhez keverjük össze a mascarponét porcukorral és citromlével, majd kenjük fel a kihűlt tortára. A kész tortát tálalásig tartsuk hűtőben.

 

 

Tökös-mézes puszedli

Hozzávalók 8 főre

  • 1 egész tojás

  • 3 tojás sárgája

  • 300 g barna cukor

  • 4 ek. tejföl

  • 5 dkg vaj vagy margarin

  • 250 g méz (vegyes virág)

  • 60 dkg fehér-, vagy 50 dkg teljes kiőrlésű liszt

  • 4 kk szódabikarbóna

  • mézeskalács fűszerkeverék

  • 280 g édes, kisütött és lehűtött sütőtök húsa

  • 100 g sózatlan, blansírozott tökmag

Elkészítés

 

A tojásokat a cukorral habosra keverjük.

A vajat a mézzel felolvasztjuk.

A liszttel elkeverünk minden alapanyagot, jól összegyúrjuk, és pihentetjük legalább két órán keresztül. Nem kell hűtőbe tenni.

A sütőt előmelegítjük.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk, vagy apróbb golyókat formázunk belőle.

Durvára vágott tökmaggal megszórjuk, és megsütjük. Jó étvágyat kívánok!

 

 

 

Sütőtökkalács

A recept hozzávalói

  • 45 dkg finomliszt

  • 1.5 kiskanál sütőpor

  • 1.5 kávéskanál szódabikarbóna

  • 2 kávéskanál őrölt fahéj

  • 1 csapott kávéskanál őrölt szerecsendió

  • 1 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg

  • 1 csapott kávéskanál őrölt szegfűbors

  • 20 dkg puha vaj

  • 20 dkg porcukor

  • 4 db tojás

  • 50 dkg sült, passzírozott sütőtök

  • 1 kanál gyömbér (csapott)

  • 1 kiskanál vanília aroma

  • 10 dkg mazsola

  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés

A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal, és a többi fűszerrel összedolgozzuk. Egy 24 cm-es átmérőjű tortaformát kivajazunk, a többi vajat a cukorral, habosra keverünk, a tojásokat egyesével bedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk, a sütőtökpürét, a gyömbért, a vaníliaaromát, azután a lisztes keveréket és a mazsolát. Ezt a masszát egyenletesen a kivajazott tortaformába simítjuk.

Előmelegített sütőben, közepes 160 fokon, 55 percig sütjük. Tűpróbát végezzünk. Ha kihűlt, úgy szeleteljük, mint a tortát, porcukorral szórjuk meg a tetejét.

 

 

Sütőtökös-almás kekszes szelet

A recept hozzávalói

  • 1 kg alma

  • 8 dl víz

  • 20 dkg cukor

  • 3 csomag vaníliás pudingpor (főzős)

  • citromlé

  • fahéj

  • 30 dkg sült sütőtök

  • 50 dkg négyzet alakú háztartási keksz

Elkészítés

Az almát lereszeljük és 5 dl vízben a cukorral, a citromlével és a fahéjjal együtt kb. 10 perc alatt puhára főzzük. A pudingport elkeverjük 3 dl vízzel és az almához adva kb. 2 percig főzzük. A sütőtököt összetörjük villával és hozzákeverünk egy keveset a pudingos-almás krémből (csak amiatt, hogy ez is össze tudjon állni a pudingtól).

Egy tepsiben kirakjuk egymás mellé a kekszeket, erre öntjük az almát, erre egy réteg sütőtököt, erre megint almát, majd a tetejére is kekszet teszünk. Pár órára hűtőbe tesszük.

 

 

 

 

 

 

Sütőtök fasírt

Hozzávalók 4 főre

Elkészítés

 

A tököt, a hagymát és a fokhagymát egy tálba reszeljük.

Sózzuk, borsozzuk, 5 percig állni hagyjuk.

Közben aprítsuk fel a petrezselymet és a mentát.

A sütőtök a sótól levet ereszt, egy tésztaszűrőben nyomkodjuk ki.

Adjuk hozzá a mentát, a petrezselymet, a tojást, a reszelt sajtot, és annyi zsemlemorzsát, hogy összeálljon.

Formáljunk kis lapított golyókat, forgassuk zsemlemorzsába.

Bő olajban süssük ki.

 

 

 

Répatorta almával, sütőtökkel

A recept hozzávalói

  • 12 dkg liszt + a tepsibe

  • vaj a tepsi kikenéséhez

  • 1 kiskanál sütőpor

  • 1 kiskanál őrölt fahéj

  • 1 kiskanál szerecsendió

  • 1 kiskanál gyömbér

  • 0.45 kiskanál szegfűbors

  • 0.25 kiskanál szódabikarbóna

  • 0.25 kiskanál só

  • 15 dkg cukor

  • 5 dkg barna cukor

  • 15 dkg főtt, pürésített sütőtök (vagy édesburgonya)

  • 2 db tojás

  • 3 evőkanál olaj

  • 10 dkg sárgarépa

  • 0.5 dl kefir

  • 8 dkg felaprított dió

A cukormázhoz

  • 5.5 dkg vaj

  • 12 dkg porcukor

  • 2 kiskanál tej

  • 0.5 kiskanál vanília kivonat

A gyümölcskeverékhez

  • 3 evőkanál vaj

  • 2 evőkanál cukor

  • 2 db körte

  • 6 db alma

  • 10 dkg áfonya

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 175 C0-ra. Kivajazunk és kilisztezünk egy tortaformát vagy egy kisebb tepsit. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szerecsendiót, a gyömbért, a szegfűborsot, a szódabikarbónát és a sót, majd félretesszük.

Egy másik edényben összekeverjük a kétféle cukrot, a sütőtököt, a tojást és az olajt. Belekeverjük a lereszelt répát és a kefirt, majd fokozatosan hozzákeverjük a lisztes keveréket és a diót.

A tésztát beleöntjük a tepsibe, és 30-35 percig sütjük, míg a közepe is meg nem sül, majd 15 percig hűlni hagyjuk, és kivesszük a tepsiből.

Közben a mázhoz kézi mixerrel közepes fokozaton felverjük a megolvasztott vajat, belekeverjük a porcukrot, majd hozzáadjuk a tejet és a vanília kivonatot. (Ha szükség, adhatunk még hozzá porcukrot.)

A gyümölcskeverékhez felolvasztjuk a vajat, és belekeverjük a cukrot. Hozzáadjuk a kimagozott, felszeletelt körtét, a vékonyra szeletelt almát és az áfonyát. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg a körte meg nem puhul, majd levesszük a tűzről, és 10 percig állni hagyjuk.

A kihűlt sütemény tetejét bekenjük a mázzal, majd közvetlenül tálalás előtt rákanalazzuk a gyümölcsöt.

 

 

Sült tökös desszert

Hozzávalók

sütőtök
dió
mandula pehely
mazsola
fahéj
szegfűszeg
vaníliacukor
méz

 

Elkészítés

Hámozd meg a sütőtököt és vágd kis darabokra. Tedd egy tepsibe, szórd be vaníliacukorral és fahéjjal, majd tedd 15 percre a sütőbe. Add hozzá a diót, mandulát, mazsolát, néhány szegfűszeget és mézet ízlés szerint. Tedd vissza a sütőbe még 10 percre.

 

 

Csokis-sütőtökös cookie

1 csésze mérete: 250 ml.

Ezeket szerezd be

  • 1,5 csésze + 2 evőkanál liszt

  • 1/2 csésze + 2 evőkanál cukor

  • 1/2 evőkanál sütőtök pite fűszer

  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna

  • 1/4 teáskanál só

  • 1/2 teáskanál szerecsendió

  • 4 evőkanál olvasztott vaj

  • 6 evőkanál sütőtök püré

  • 1 tojás

  • 1/2 csésze csokoládé

1. Lépés

Melegítsük elő a sütőt 160 C0-ra, és béleljünk ki egy tepsit. Keverjük össze a lisztet, a cukrot, a fűszereket, a szódabikarbónát és a sót. Keverjük össze a vajat és a sütőtök pürét* is, majd dolgozzuk össze a lisztes keverékkel.

2. Lépés

Verjük fel a tojás, és keverjük hozzá a tésztához és jól dolgozzuk össze. Jöhet hozzá a csokoládé és forgassuk bele. Picit nedves kézzel golyókat formálunk a tésztából, majd elhelyezzük őket a tepsibe kb. 2 cm távolságra egymástól.
Süssük 10-15 percig. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni teljesen.

 

Sütőtökös-magvas cookie

Ezeket szerezd be

  • 1 csésze liszt

  • 2 csésze natúr zabpehely

  • 1 tk sütőpor

  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna

  • 1/2 teáskanál só

  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj

  • 2 evőkanál sótlan vaj

  • 1/2 csésze cukor

  • 1/2 csésze barna cukor

  • 1 nagy tojás

  • 6 evőkanál pürésített tök

  • 2 teáskanál vanília kivonat

  • 3/4 csésze apróra vágott pekándió, dió, mogyoró

1. lépés

Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, a tepsinket béleljük ki sütőpapírral. Egy közepes méretű tálban keverjük össze a lisztet, zabpelyhet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fűszereket.

2. lépés

Egy másik tálban egy mixerrel dolgozzuk össze a tejszínt, a vajat és a cukrot közepes sebességen. Adjuk hozzá a tojást, majd a sütőtököt és a vanília kivonatot. Kézzel keverjük egybe a két keveréket, végül szórjuk bele a pekándiót, diót, mogyorót.

3. lépés

Tegyünk 1 evőkanálnyi halmokat a sütőpapírra és süssük körülbelül 10-12 percig, vagy amíg a szélük megbarnul. Tálalás előtt hűtsük le egy rácson. Akár olvasztott csokiba is márthatjuk.

 

Sütőtökös turmix

Hozzávalók

  • fél bögre sütőtökpüré,

  • fél érett banán

  • ¾ pohár zsírszegény joghurt

  • 1 evőkanál méz

  • ½ teáskanál sütőtök fűszerkeverék (mézeskalácshoz való is tökéletes)

  • ¼ teáskanál vanília kivonat vagy néhány csepp aroma

  • jég, ízlés szerint

Elkészítés

Valamennyi hozzávalót, turmixszolt össze, egészen addig, amíg homogén masszát nem kapsz. A mennyiség kétpohárnyihoz elég.

 

 

 

Tökös-mákos pite

 

Hozzávalók

Tészta hozzávalói
35 dkg rétesliszt
22 dkg margarin
3 ek. cukor
3 evőkanál tejföl vagy joghurt
1 csomag sütőpor
2 tojássárgája
1 citrom leve + lereszelt héja

A sütőtökös töltelékhez
1 kg sütőtök (vagy sonkatök)
6 evőkanál nádcukor
őrölt fahéj (ízlés szerint)

A mákos töltelékhez
150 g darált mák
150 g cukor
1,5dl tej
25 g búzadara
2 tojásfehérje habbá verve

Elkészítés

1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrom. A tésztát két részre osztom, az egyik részét kinyújtom, és a kikent, kilisztezett tepsibe fektetem, majd megszórom egy kevés zsemlemorzsával.

2. A sütőtököt lereszelem, megcukrozom, hozzáadom a fahéjat és egy rövid ideig, épp hogy csak összeessen egy kicsit, megpárolom. A mákos töltelékhez a tejet a cukorral felforralom és belefőzöm a darált mákot és a búzadarát. Miután kihűlt, hozzáadom a habbá vert tojásfehérjét.

3.Először a tökös tölteléket egyengetem a tésztalapra, majd a mákos réteget helyezem rá óvatosan. Kinyújtom a másik adag tésztát is és a töltelékre borítom, majd  villával megszurkálom. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm.

4. Ha kihűlt, meghintem porcukorral.