Kezdőlap   Fürkész Óvoda   Egészség Hét 2019.

Egészség Hét 2019.

Egészség Hét 2019.  


 


 

Idén is, mint minden évben, megtartottuk az Egészség hetet az óvodában. Ebben az évben a mozgás fontosságára szerettük volna felhívni a gyermekek figyelmét.

                Már hétfőn megkezdődtek a programok a korcsolya, úszás és mozgás foglalkozásokkal, amit a gyerekek nagyon élveztek, mint mindig.

Kedden délelőtt tökfaragással kezdtük a napot. A gyerekek nagy örömmel segítettek a magok eltávolításában, illetve a design kitalálásában. Otthonról is hoztak be töklámpásokat, amikből kiállítást rendeztünk be az udvaron, amelyekbe sötétedéskor naponta meggyújtottuk a teamécseseket.  A Halloween tököket készítőket oklevéllel jutalmaztuk, melyre a gyerekek nagyon büszkék voltak.

Az egészség hét programjához kapcsolódóan csatlakoztunk az Európai Mézes Reggeli Programhoz, így a délelőtt folyamán vendégünk volt a jászberényi Méhész Lovagrend három tagja. Megismertettek minket azzal a hosszú folyamattal, ami ahhoz szükséges, hogy a méz eljusson a boltok polcaira. Kézbe vehettük a különböző eszközöket, amiket a méhészek használnak (pl. füstölő, kefe, stb.), illetve a méhész kalapot is felpróbálhatták a gyerekek. Az előadás végén pedig megkóstolhattunk a különböző mézfajtákat és mindenki kapott ajándékba egy kis tasak mézet.

Délután 5 órakor, miután a gyermekek hazamentek és az óvoda elcsendesedett, az érdeklődő szülőket vártuk egy kis stressz oldó jógára, amit mindenki nagyon élvezett, az óvó néniket is beleértve.

Szerda reggel különböző magvakat, aszalt gyümölcsöket kóstoltunk, megbeszélve jótékony hatásukat a szervezetünkre. Egy kis játék után a nagycsoportosokkal ellátogattunk az Y-házba, ahol megismerkedtünk az egész épülettel, beleértve annak építését is, amiről egy videót vetítettek nekünk. A gyerekek kíváncsian próbálták ki a különböző eszközöket és egy jót tornáztak is. Szoborjátékot is játszottak, amely során 1 percen át mozdulatlanul, csendben ültek. Hihetetlen volt. A látogatás végén sokan mondták: „Én karatéra fogok járni.”

Csütörtökön védőnő érkezett hozzánk, aki a nagyoknak mesélt a mozgás hatásáról szervezetünkre.

A vállalkozó gyerekek kártyákat húztak, amiken különböző sport képei voltak láthatók. A kiválasztott mozgást kellett elmutogatni és a többieknek ki kellett találni, vajon milyen sport látható a képen. Volt sok nevetés, az ügyes és kevésbé kreatív mozgásformák bemutatásával, a lelkesedésük töretlen volt.

 A délelőtt folyamán sor került még egy fantasztikus ZUMBA foglalkozásra is az udvaron, ahol az óvoda összes gyermeke örömmel táncolt, ugrált, énekelt.

Pénteken, az Egészség hét utolsó napján, a Kutyákkal az Életért Alapítványtól érkeztek hozzánk. Először egy kis előadást tartottak, melyet a gyerekek érdeklődve hallgattak, utána pedig teljesült mindenki kívánsága, személyesen találkozhattak egy mentőkutyával, aki bemutatta milyen ügyesen megtalál egy „eltűnt” személyt, amit hangos ugatással adott tudtunkra. Végül a gyermekek meg is simogathatták őt, már aki merte.

Nagyon hasznosan telt az Egészség hét, rengeteg mozgással, egészséges étellel és új információval gazdagodtunk.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki hozzájárult a programunk sikeréhez: Nagy Éva (jóga), Jászsági Méhészek, Agócs Tibor (Y-Ház),Nagyné Krasnyánszky Anita (védőnő), László Tünde (Zumba), Szabó Gábor, Mészáros Ági (Kutyákkal az Életért Alapítvány). És persze szeretnénk megköszönni a szülők segítségét, a gyerekek aktív részvételét, ami nélkül nem sikerült volna ilyen jól az Egészség Hét.

 

Kispál Ildikó