Kezdőlap   Fürkész Óvoda   BÉKAMENTÉS FARMOSON

BÉKAMENTÉS FARMOSON

BÉKAMENTÉS FARMOSON - avagy miként szerethetjük meg a békákat?

 

Sokan megborzongnak a felnőttek körében, ha békát látnak, vagy csak kimondják a nevét. Sajnos ezek a negatív megnyilvánulások akarva-akaratlanul is hatnak gyermekeink állatokhoz fűződő kapcsolataira. Igen, mindenki számára vannak „nem szeretem állatok”. Nincs ezzel semmi baj, de az előítéleteinket ne vetítsük ki a gyerekekre.

Amikor megtudtuk, hogy a Barkóca csoport is részt vehet a farmosi békamentő akcióban, igazán fellelkesültünk. Már hetekkel előtte végignéztük a könyvespolcon található könyveket, hogy ismerkedjünk a békafajtákkal. Bartos Erika köteteiből több verset is megtanultunk a békákról, ami könnyen ment, hiszen dallamos, játékos szófordulatai fülbemászóak. Még a hét meséje is a békakirályról szólt.

Eljött a nap. A Barkócások, gumicsizmában, esőkabátban, gumikesztyűvel és vödrökkel felvértezve indultak a mentőakcióra. Kicsit szomorkás volt az idő,- sebaj, hátha szerencsénk lesz, hiszen a béka szereti az esőt!- mondták a gyerekek.

Segítőnk elmagyarázta, hogy a békák a közeli nádashoz igyekeznek a párzás idejére, csak sajnos ezen a forgalmas úton nem könnyű a feladatuk és sokat elütnek az autósok. András bácsi megmutatta mi lesz a teendők a mesterséges vödörcsapdába esett kis ásóbékákkal, unkákkal és varangyokkal. Külön kellett válogatni az unkákat, no meg még számolni is kellett egy-egy vödör tartalmát. Felosztottuk a feladatot magunk között. Volt, aki számolt volt, aki szedte. Akadt olyan vödör, amelyikbe 93 béka pottyant az éjszaka leple alatt. A délelőtt folyamán kb. 600 békát „mentettünk meg” a gépjárművek kerekei elől. A délelőtt végére azt vettem észre, hogy aki eleinte csak szemlélte a folyamatot, most lelkesen szedegeti a vödörből a kis varangyokat. Sikerült leküzdenie a békákkal szembeni fenntartásait.

Nagyon örülök, hogy a gyerekek békához fűződő kapcsolatában pozitív irányú változásokat tapasztalok. A napokban a homokozóban találtak egyet és már nem kezdtek sikongatni, hanem várépítésbe kezdtek és a kis ásóbéka a játékuk főszereplője lett.

 

Fülöp Zoltánné