Kezdőlap   Fürkész Óvoda   Békamentés békák nélkül!

Békamentés békák nélkül!

 

 

 

Március 21-én sok borús, esős nap után, gyönyörű napsütésesre ébredtünk! Hurrá! – nem fogunk bőrig ázni míg, megkeressük a békákat.

A tél az idén macska – egér játékot űz a tavasszal, hisz egyik nap hideg van, havazik, másnap már tavaszias idő érkezik. A békáknak azonban nagyobb a szaporodási ösztönük. A téli búvóhelyükről elindulnak a mocsaras, védett utódnevelésre alkalmas területek felé. Ám, hogy szaporodásuk sikeres legyen egy forgalmas közlekedési úton kellene átkelniük.  Ebben igyekeznek az önkéntesek– így a Hétszínvirág és a Fürkész óvoda gyermekei is - segíteni a békáknak.

         Farmos határában kis kerítéssel elválasztott szántóföldeken leásott vödrökbőlkellett volna a meglelt békákat megmenekíteni a forgalmas út túloldalán lévő természeti területre, amely a Kékbegy tanösvény nevet viseli.

Hatalmas önbizalommal indultunk békát menteni.

1. vödör üres; 2.vödör üres;….. 10. vödör üres. A gyerekek már futva közlekedtek az igen saras szántóföldön a következő vödörig. Végre a fűben találtunk egy levelibékát! Úgy csodáltuk, mintha egy csodalényt. Aztán végre találtunk négy ásóbékát és egy vöröshasú unkát, és elértünk az utolsó vödörig.

         Bár a vödrünkbe kevés béka került, de mégis így is élveztük a kirándulást,hisz azt a néhány békát mindenki megsimogathatta, mielőtt elengedtük.

A Kékbegy tanösvény fahídon vezetett át. Mindkét oldalon a magasra nőtt nádas, alattunk pedig a mocsár. Itt szaporodnak az általunk is megmentett békák. A gyerekek a fahídon hasalva figyelhették az elengedett állatok, hogyan veszik birtokba az élőhelyüket.

Bejártuk a tanösvény többi részét, megtekinthettük a tájékoztató táblákon, a Farmosi- bögöly-járási természetvédelmi terület növényeit, állatait, így az éppen nyíló sárga tavaszi héricset. Nekihasalva a kicsit nedves fűben igyekeztünk még közelebbről nézni, szimatolni ezt a különleges kis virágot.

  •         Bár vödreinkbe nem sok béka került, de sokat láttunk, halottunk, szagoltunk, tapogattunk. Gazdag, színes volt ez a tavaszi békamentő akció, béka nélkül is.
  • Köszönet a portelki Hétszínvirág óvodának,
  • akik ismét meghívtak bennünketbékát menteni,
  • a szülőknek, akik segítséget nyújtottak abban,
  • hogy részt vehettünk ebben az akcióban!