Kezdőlap   Fürkész Óvoda   2014 - Réteg szülői értekezlet

2014 – Réteg szülői értekezlet

Óvodánkban januárba rendeztünk réteg szülői értekezletet.

Az összejövetel témája igen aktuális, hiszen az iskolaérettséggel kapcsolatos fogalmát jártuk körbe. Vendég előadóként Szántainé Baráth Anitát (intézményünk pszichológusa) hívtuk meg.

Az előadását a beiskolázási törvény bemutatásával indította vendégünk. A beszélgetés során a 3-7 éves gyermek fejlődési szakaszait elemezte különös tekintettel az iskolára való alkalmasság tükrében. Az előadó nagy hangsúlyt helyezett az értelmi képességek, testi fejlettségén túl a szociális értettségre, mely a legalapvetőbb az iskolára alkalmasság szempontjából.

Sok szülő hezitál ebben az időszakban, „Az én gyermekem még visszahúzódó, elveszik majd az iskolai életben.” Majdnem mindenki 7 évesen kerül az első osztályba..” „ Hagyjam még egy évet, vagy engedjem iskolába, „

Az óvodában bevezetett mérési rendszer jól tükrözik a gyermek fejlődési ütemét.

A szakember javaslata, hogy az óvónő észrevételeit minden esetben vegye figyelembe a szülő, beszéljenek a felmerülő problémákról - már időben, hogy a gyermek érdekeit figyelembe véve tudjon dönteni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha nem azonos a vélemény az óvodapedagógusokkal, kérni kell a Nevelési Tanácsadó vizsgálatát.

Sok kérdés megbeszélésére nyílt lehetőség e kora esti időpontban. A jó hangulatú légkörben próbálta vendégünk a szülőkben felmerülő dilemmákra válaszolni, oldani – reméljük sikerrel.