Föld napja

Klímavédelmi Konferencia a Központi óvodában

Kisemberként a legtöbb, amit a Földünkért tehetünk, hogy tudatosan figyelünk a mikrokörnyezetünkre és erre neveljük az utánunk érkező generációt. Óvodapedagógusként fontosnak tartjuk, hogy a környezetvédelem és természetvédelem feladatait már óvodáskorban megalapozzuk annak megismertetésével, szeretetével, védelmével, hiszen ezek a gyermekek később természetes módon védik majd az őket körülvevő környezetüket.

Ezen cél elérése érdekében szerveztem óvodás csoportomban 2022. április 22-29 között „klímavédelmi” szakértői drámajátékot, melynek keretén belül megalakult a „Központi Klímabizottság” 7+1 fővel, akik „szakértőként” járták körbe ezt a fontos területét életünknek.

Célom az volt, hogy válaszokat keressünk olyan kérdésekre, mint pl. hogyan hat a klímaváltozás a természeti és társadalmi környezetre, vagy milyen veszélyeket hordoz a kerti hulladék és az avar égetése, de legfontosabb célkitűzésem volt, hogy mit tehetünk mi a Földünk védelme érdekében.

A játék keretében az ovisok megtanulták, hogy pl. mi a szelektív hulladékgyűjtés haszna, milyen lehetőségeink vannak a szelektív hulladék elhelyezésére városunkban és mi történik ezzel a hulladékkal az elszállításuk után, arra is választ kaptak, hogy milyen anyagokat lehet környezettudatosan felhasználni az otthoni komposztálás során. A gyermekek megszokott környezetükben, több napon át, változatos módon foglalkoztak egyéb témákkal is: pl. természeti megfigyeléseket végeztünk erdei kirándulásunk során, majd közös családi szemétszedő akciót szerveztünk, melyhez szép számmal csatlakoztak a szülők, testvérek is. Barkácsoltunk hulladékból, mely által megtapasztalhatták és megtanulták, hogy mit is jelent az újrahasznosítás. Leellenőriztük óvodánk szelektív hulladékgyűjtőit, erről leltárt is készítettünk. Bevontuk óvodánk 220 gyermekét is projektünkbe, a bizottság klímatotót állított össze óvodánk csoportjainak valamint kupakgyűjtő versenyt hirdetett a csoportok között. Rengeteg kupak összegyűlt, amit egy helyi műanyag hulladékot újrahasznosító céghez szállítottunk el, betekintést nyerve a hulladékfeldolgozás folyamatába.

2022.április 29-én a játék zárásaként megrendeztük az I. KÖZPONTI KLÍMAKONFERENCIÁT, ahol átadtuk megszerzett tudásunkat a meghívott vendégeknek. A konferencia végén, projektünk zárásaként az önkormányzat által adományozott facsemeték ültetésével ünnepeltük méltóan a Föld Napját.

Szebenyiné Barna Terenyi Éva

óvodapedagógus