Farsangi Forgatag a Zengő Óvoda falai között

A farsangi időszak évről – évre a vidámságról és az önfeladat szórakozásról szól, lévén, hogy ezáltal messzire űzzük a telet, valamint minden rossz dolgot, ezzel teret adva a megújulásnak, illetve az új kezdetnek.

Óvodánkban hagyomány, hogy a farsang témakört kéthetes projekt keretében dolgozzuk fel, mely során a gyerekek átfogó ismeretekkel gazdagodnak ennek az ünnepkörnek a mivoltát képező hagyományokkal kapcsolatosan.

Az első héten a farsangi forgataghoz szükséges elkészületek elvégzése zajlott, melynek keretén belül álarcokat, maszkokat készítettünk a gyerekekkel, valamint színes díszekkel csinosítottuk ki az intézmény falait, ezzel megteremtve a megfelelő hangulatot.

A második héten minden napra változatos programokat szerveztünk az idejáró lurkóknak. A hét első napját pizsama party-val köszöntöttük, mely során az egész napot pizsamába öltözve töltöttük, így játszottunk, beszélgettünk, ezen felül a gyerekek saját ágyaikban fekve élvezhették a mozizás nyújtotta élményt is. A kiadós pihenést követően az óvoda aulájában közösen táncoltunk, közismert és közkedvelt gyerekdalokra, mely végére az éppen megérkező ebéd finom illatfelhője kellő étvágyat szolgáltatott mindannyiunk számára.

Kedden díszes, s olykor ijesztő busómaszkok mögé bújva hangos éneklés és zajcsapás mellett űztük el a telet az óvoda körüli utcákban sétálva, mely során a kezdeti borongós, esőlábat lógató időjárás, hamar változásnak eredt, hiszen a Nap hétágra kezdett sütni, mely által a gyerekek örömmel nyugtázták a tél elmúlását. A kolompolás és a kerepelés végzetével az óvoda udvarán a díszes gúnyába öltöztetett kiszebábunkat lángnyelvek ostroma vette hadba, mellyel igyekeztünk a tél maradványát is kiűzni az óvoda falai közül. A hangos télűzés után természetesen nem maradhatott el a jól megérdemelt lekváros farsangi fánk, melyet minden gyerkőc jóízűen falatozott.

Szerdán a csoportok egy-egy táncos koreográfiát mutattak be, melyek játékos verseny keretében, egyfajta párbaj kihívásként söpörtek végig a gyerekek között, akik roppant módon élvezték a modern zenei aláfestésre végzett játékos mozgásformák kivitelezését.

Csütörtök a farsangi forgatag egyik fénypontja volt, hiszen ezen a napon a gyerekek díszes jelmezbe öltözve mutatkoztak be, melyhez kapcsolódóan csoportonként elismerő oklevélben részesültek öltözékük egyéni mivoltának kiemelése által. A nap során játékos feladatokban próbálhatták ki magukat a gyerekek, melyek erejüket és ügyességüket is próbára tették.

A hét fénypontját Molnár Orsi koncertje adta, mely során a gyerekek megállás nélkül énekeltek és táncoltak. A hangulat a tetőfokára hágott, hiszen, mi felnőttek is önfeledten szórakozhattunk a bemutatásra került minőségi produkciók jóvoltából.

Reményeink szerint sikerült a telet és vele együtt minden szomorúságot, gondot és bajt messzire elűznünk teret engedve az új kezdetnek.

 

Pap Sándor

A Zene-bona csoport óvodapedagógusa