Pingvin sétán a Zene-bona csoporttal

A Jászberényi Állat-és Növénykert rendkívül széles és színes palettájú flóra- és faunavilággal büszkélkedhet, ahol a világ szinte minden tájáról fellelhetőek élőlények. Az itt élő állatok egy csendes, a saját élőhelyükre hasonlító mesterséges rezervátumi környezetben kialakított kifutókban tölthetik mindennapjaikat. A ritka, veszélyeztett, valamint védett élőlényeket lelkiismeretes és elhivatott gondozók látják el mindennemű szükségleteik tekintetében nap mint nap.

Az állatkert egyik nagy érdeklődést kiváltó látványossága a népes pingvin kolónia, melynek tagjai számára rendszeresen szerveznek az intézmény területén sétatúrákat, ezzel változatos ingerkörnyezetet biztosítva az állatok számára, illetve lehetőséget teremtve a látogatóknak, hogy közelebb kerülhessenek és jobban megismerkedhessenek ezekkel az élőlényekkel.

Az óvodánkban zajló mindennapi nevelő munkánk során, mi óvodapedagógusok, akárcsak az intézmény többi dolgozója kiemelt jelentőségű szerepet tulajdonítunk a környezetvédelem, valamint a fenntarthatóság szerepének gyerekkel minél szélesebb körben történő megismertetésének. Az imént említett két fogalom igen sokrétű tartalmi vonatkozásokkal rendelkezik, melyek mindegyik szegmensét igyekszünk egyéni kontextusokba helyezve, szemléletes formában a gyerekek elé tárni, mely közelebb hozhatja hozzájuk az adott témát, illetve segíthet annak elérésében is, hogy egy tudatosabb társadalom formálódjon a jövő nemzedékéből, akik figyelmet fordítanak a globális, világot érintő társadalmi kérdések konstruktív megoldásokkal történő orvoslására.

A séta során a pingvinek gondozását végző állatkerti személyzet részletes ismeretekkel szolgált a programra ellátogatók számára a pingvinek természetes élőhelyéről, valamint táplálkozási szokásaikról, illetőleg testfelépítésükről, ezen felül sajátságos testi jegyeik jelentését is feltárta előttünk, továbbá válaszul szolgált a gyerekek által feltett kérdésekre is.

A Mikulásvárás apropóján a gyerekek találkozhattak az állatkert Mikulásával, aki a séta során a gondozó munkáját segítve terelgette a totyogó pingvineket, majd apró ajándékkal lepett meg minden látogatót.

Az óvodások számára jelentőségteljes élmény volt, hogy közvetlen környezetben, valós fizikai távolságból figyelve, s közösen velük sétálva barangolhatták be az állatkert rejtett területeit, melyek az éppen folyó munkálatok, valamint a téli évszak sajátosságainak ellenére is lenyűgöző látványt nyújtottak.

 

Pap Sándor

A Zene-bona csoport óvodapedagógusa