Szüreti mulatság a Zengő Óvoda falai között

Szüreti mulatság a Zengő Óvoda falai között

 

Az őszi napéjegyenlőséget követően évről évre elérkezik a nap intézményünk életében, melyet az őszi népszokások, hagyományok és rítusok felelevenítése köré épülően hívunk életre, aminek alkalmával a régmúlt idők szokásainak bemutatásával igyekszünk az óvodánkba járó gyerekeket megismertetni.

Az eseményt idén szeptember 30-án a délelőtti órákban rendeztük meg gazdag és színes programkínálattal, mely minden gyermek számára önfeledt szórakozási lehetőségként szolgált. Forgószínpad szervezési metodika alapján állomáshelyeket alakítottunk ki, ahol változatos feladatokkal vártuk a hozzánk érkező gyerekeket.

A Zene-bona csoport erre a napra „kézműves műhellyé” alakult, ahol a gyerekek változatos vizuális technikák gyakorlása mellett dús szőlőfürtöket készíthettek, melyet hosszas és elmélyült munkavégzés keretében gyakorolhattak gondos és felkészült óvodapedagógusi felügyelet mellett. Ezen túl gyümölcsökre vonatkozó találóskérdések megválaszolására is lehetősége nyílt a gyerekeknek. A tevékenységek ideje alatt halk, zenei aláfestésként népi muzsika szolgáltatta a jókedvnek valót.

A Nyuszi csoportos óvó nénik „Népi táncházat” rendeztek be a gyerekek számára, ahol autentikus környezetben, népviseleti ruházatot öltve fogadták a hozzájuk látogató csoportokat. A talpalávalót népzenei hangzásvilágot felidéző folklór zenei anyag szolgáltatta, mely mély emocionális töltetet rendelt az amúgy is gazdag érzelmi világot felvonultató tevékenységhez.

A Maci csoportban az óvodapedagógusok játékos formában szervezett mozgásos feladatokkal várták a gyerekeket. A jókedv és a hangos kacaj természetesen nem maradt el egy-egy eredményes feladatvégzést követően.

Az udvaron lehetősége volt a gyerekeknek megismerkedni a mustkészítés alapvető ismérveivel, melyben intézményünk karbantartója volt segítségünkre, aki az egyes terminológiai fázisokat szakszerűen közvetítette a gyerekek irányába, miközben azokat lépésről lépésre végezte.

A tornaszobában egy légvárat állítottunk fel, melyet a gyerekek örömmel vettek birtokba, amit sokan fájó szívvel hagytak el, mikor elérkezett az idő a délelőtt zárásához.

A szervező csoport (Bóbita) termésbábkészítő versenyt hirdetett óvodánk valamennyi gyermeke számára, melyre jócskán érkeztek alkotások, amik közül szakmai szemmel tekintve is igen nehezen lehetett volna egy győztest avatni, hiszen azok mindegyike igényes, részletgazdag és precíz készítés által került kialakításra.

 

Pap Sándor

A Zene-bona csoport óvodapedagógusa