Két hét a víz jegyében

A Víz világnapja alkalmából 2 hetes projekt keretében változatos tevékenységeket szerveztünk a gyerekek számára.

A projekt célja:

  • A környezettudatos magatartás kialakítása, ismeretszerzés a víz hasznosításának lehetőségeiről, a takarékos vízfelhasználás szokásainak kialakítása.

  • A gyermekeket körülvevő világ személyes megtapasztalása, vízi és vízkörnyéki élőlények megismerése.

  • Lokálpatrióta szemlélet megalapozása a Zagyva folyó felfedezésével, a város hídjainak megismerésével.

Céljaink elérése érdekében csoportonként sétákat tettünk a közeli Zagyva folyóhoz és a mellette található horgásztóhoz, az Állatkertben megfigyeltük a vízi állatokat. Sokoldalú ismereteket szerezhettek a gyermekek, érdekes megfigyeléseket végeztünk. Ezeket a tapasztalatokat a csoportok különböző módokon dolgozták fel az óvodában. Kísérleteket végeztünk a vízzel, képeskönyveket nézegettünk, képeket válogattunk, ismeretterjesztő filmet néztünk, környezetmentő vizes játékokat játszottunk. Szemléltettük a vízszennyezést, felhívtuk a gyerekek figyelmét az élő vizek védelmére. A legnagyobbakkal, egy séta alkalmával megtekintettük városunk hídjait.

Az ismeretszerzést mesékkel, versekkel, dalokkal tettük élményszerűvé. Az élményeket pedig a rajzolás, festés, barkácsolás segítségével újraélhették. A négy csoport sok-sok technikát kipróbált a vízi világgal kapcsolatos alkotások során, ezért úgy gondoltuk, hogy ezt a szülőknek egy kiállítás keretében megmutatjuk. A fejlesztő szobát óriás akváriummá változtattuk, s az elkészített halakkal, békákkal, rákokkal, polipokkal, cápákkal, népesítettük be.

A projekt zárásaként az udvaron vidám játékokat szerveztünk, szerencsére ragyogó napsütéses időben. Több helyszínen, szabadon választott ügyességi feladatokban vehettek részt a gyermekek, amelyekben valamilyen formában a víz volt a főszereplő.